Somogyi-Tóth Dániel

Somogyi-Tóth Dániel

1981-ben született Budapesten.
A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el, majd 2006-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester és orgona szakán.
A Zeneakadémia elvégzése után 2007 és 2011 között a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere volt ahol a zenekarral együtt 2008-ban Príma-díjban részesült.
2009 óta a Budapesti Operettszínház állandó vendégkarmestere, ahol meghatározó színpadi produkciók fűződnek a nevéhez és a teátrum nemzetközi turnéit dirigálja.
2011 májusa óta Debrecen város főzeneigazgatója. Munkája során a második legnagyobb magyar város zenei életének nézőszáma megtöbbszöröződött, együttesei, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen rangos hazai és nemzetközi produkciók rendszeres résztvevőiként töltik be feladatukat.
2012-ben megkapta a Kritikusok díját.

Rendszeresen koncertező orgonaművész, a Filharmónia Magyarország szólistája.

Karmesterként vagy szólistaként olyan helyszíneken lépett fel, mint a zürichi Tonhalle, a pekingi National Centre of Performing Arts, a müncheni Gasteig vagy a Tel Aviv-i Opera és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Nigel Kennedy, Sir Neville Marriner, Jurij Szimonov, Ligeti András, Miklósa Erika, Bobby McFerrin, vagy az Orchestre de la Suisse Romande.