kimondhatatlan_20_07_24_28

KIMONDHATATLAN

Kata azt mondja, hogy a lelki fájdalom sokkal rosszabb, mint a testi fájdalom, mert a testi elmúlik, de a lelki soha. De ez hülyeség: mert a testi bántalmazás együtt jár a lelki bántalmazással. Nincsen meg nélküle. Én azt hiszem, hogy a félelem a legrosszabb.

Történetünk két fiatal lányról szól: Zsuzsiról és Katáról. Ők osztálytársak. Nap mint nap találkoznak, mégsem ismerik egymást, nem tudják egymásról, hogy hasonló helyzetben vannak, hogy mindkettőjüket bántják otthon. Úgy érzik, senkinek sem beszélhetnek ezekről a dolgokról, történetük kimondhatatlan, elmesélhetetlen. Széttört belső világukat elrejtik a külvilág elől. Ám egyszer csak egymás álarca mögé látnak…

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon minden 10. gyerek veszélyeztetett a saját családjában. Sokukat közülük ismétlődően vagy tartósan bántalmaznak fizikailag és/vagy lelkileg. A médiában megjelenő nagy gyermekbántalmazási esetekről sokan hallunk, azonban a legtöbb bántalmazott gyerek a külvilág számára láthatatlan. A mindennapos erőszak sokszor zárt ajtók mögött marad.

Részvételi előadásunk a családon belüli bántalmazásról szól. Két fiatal lány történetén keresztül próbáljuk mélyebben megérteni, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik.

Az előadást középiskolás osztályok, illetve felnőtt nézőink számára ajánljuk.
Az előadáson egy alkalommal egy osztály tud részt venni.
A felnőttek számára meghirdetett esti előadásokon a maximális nézőszám: 20 fő

Mit is jelent a részvételi előadás?

Nézőink az előadás során résztvevőkké válnak, ugyanis az előadást bizonyos pontokon kinyitjuk feléjük, hogy a történetben kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk közösen, és a színház nyelvén keresztül több nézőpontból körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket a történet szereplői végigélnek – mindezzel lehetőséget teremtve arra, hogy kibeszélésre kerülhessen ez a társadalmunkban igencsak jelenlévő komoly probléma. Mindez azonban egy fiktív helyzetben, szerepek védettsége mellett történik.

Kimondhatatlan – Tanári csomag: itt tölthető le.

Az előadás időtartama: 180 perc (egy szünettel)

 

Szereposztás

Játsszák
Gemza Melinda
Nagy Kíra
Wessely Zsófia

Író
Romankovics Eda

Dramaturgok
Madák Zsuzsanna és Adorján Beáta

Zeneszerző, zenei vezető
Dargó Gergely

Pszichológus konzulens
Ferenczi Beáta

Színházi nevelési alkotótársak
Bethlenfalvy Ádám és Romankovics Eda

Rendező
Madák Zsuzsanna

Bemutató időpontja: 2020. október 19.

Előadásfotók