2024. október 17.

Szerelem és hazaszeretet: történelmi színdarab október 23-án a Csokonai Fórumban

Szerelem és hazaszeretet: történelmi színdarab október 23-án a Csokonai Fórumban

2024. október 17.

Hedry Mária: Árnyéksors című történelmi színművével tiszteleg az 1956-os hősök emléke előtt a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen. A színdarabban a két világháború közötti közélet meghatározó alakjának, Klebelsberg Kuno vallási és közoktatási miniszter feleségének, Botka Saroltának élete elevenedik meg. Október 23-án 19 órától a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében láthatják nézőink az előadást Majzik Edit, színházunk Jászai Mari-díjas színművészének főszereplésével.

 

A dráma Klebelsberg Kuno feleségének, Botka Saroltának naplója nyomán íródott. Egy kivételesen nagy formátumú politikus és a polgári származású asszony szerelmi házasságának mindennapjai mögött a XX. század drámai tablóját is láthatja a néző. Bemutatja a Monarchia szétesésétől Trianonig, az I. és a II. világháborútól az azt követő kommunizmusig, a kitelepítésig a teljes nincstelenségbe taszított Sarolta megpróbáltatásait.

Sarolta szemszögéből Klebelsberg emberi karakterébe és munkásságába bepillantást nyerhetnek a nézők, miközben az özvegy II. világháború utáni meghurcoltatása a kommunizmus ellentmondásos kegyetlenségére is rávilágít.

A színmű egyrészt a tudományos kutatásokra épül, másrészt a napló általi személyes élmények segítségével az írói fantázia hívja életre a férje árnyékában, a látszatra csillogó világban egyre magányosabbá váló asszonyt.

Az Árnyéksors című színdarabot Hedry Mária írta, Klebelsberg Kuno feleségét, Botka Saroltát Majzik Edit Jászai Mari-díjas színművésznőnk játssza. A többi női szerepet Gajdó Delinke, a férfi szerepeket Petneházy Attila alakítja. A látvány Libor Katalin munkája, a darabot Petneházy Attila rendezte, producere Szollár Péter, a Klebelsberg Kastély igazgatója.

A színlapot és a jegyvásárlási lehetőséget a színház honlapján találják meg az érdeklődők.