Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
open close

Romankovics Edit: Kimondhatatlan

bemutatóink

osztálytermi színházi nevelési előadás

ősbemutató

Írta: Romankovics Edit

„Kata azt mondja, hogy a lelki fájdalom sokkal rosszabb, mint a testi fájdalom, mert a testi elmúlik, de a lelki soha. De ez hülyeség: mert a testi bántalmazás együtt jár a lelki bántalmazással. Nincsen meg nélküle. Én azt hiszem, hogy a félelem a legrosszabb.”

Történetünk két fiatal lányról szól: Zsuzsiról és Katáról. Ők osztálytársak. Nap mint nap találkoznak, mégsem ismerik egymást, nem tudják egymásról, hogy hasonló helyzetben vannak, hogy mindkettőjüket bántják otthon. Úgy érzik, senkinek sem beszélhetnek ezekről a dolgokról, történetük kimondhatatlan, elmesélhetetlen. Széttört belső világukat elrejtik a külvilág elől. Ám egyszer csak egymás álarca mögé látnak…

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon minden 10. gyerek veszélyeztetett a saját családjában. Sokukat közülük ismétlődően vagy tartósan bántalmaznak fizikailag és/vagy lelkileg. A médiában megjelenő nagy gyermekbántalmazási esetekről sokan hallunk, azonban a legtöbb bántalmazott gyerek a külvilág számára láthatatlan. A mindennapos erőszak sokszor zárt ajtók mögött marad.

 

Osztálytermi színházi nevelési előadásunk a családon belüli bántalmazásról szól. Két fiatal lány történetén keresztül próbáljuk mélyebben megérteni, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik.

 

Ez a társadalmunkban jelenlévő nagyon komoly probléma igencsak kibeszéletlen. Előadásunkat kinyitjuk a részt vevő fiatalok felé, hogy a történetben kibontakozó konfliktusok miértjén gondolkozzunk velük, és a színház nyelvén keresztül több nézőpontból körüljárjuk azokat a krízishelyzeteket, amelyeket a történet szereplői végigélnek – mindezzel lehetőséget teremtve arra, hogy kibeszélésre kerülhessen egy olyan téma, amely ez idáig esetleg nem kapott platformot az adott közösségen belül. Mindez azonban egy fiktív helyzetben, szerepek védettsége mellett történik.

 

Célkorosztály: 9-12. évfolyam
Az előadáson egy alkalommal egy osztály tud részt venni.

Rendező: Madák Zsuzsanna

Photo Gallery

Próbafotók:

Fotók: Máthé András

Előadásfotók:

cast

Cast:
Wessely Zsófia
Nagy Kíra
Melinda Gemza

Dramaturgok
Madák Zsuzsanna
Adorján Beáta

Színházi nevelési alkotótársak
Bethlenfalvy Ádám és Romankovics Edit

Zeneszerző, zenei vezető
Gergely Dargó

Pszichológus konzulens
Ferenczi Beáta

Rajzok
Gemza Iringó

Stage Manager
Horváth Ágnes

Prompter
Viktória Dihen

Director’s assistant
Erika Ozoroczki

Director
Madák Zsuzsanna

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.