Ugrás a fő tartalomhoz
Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
vissza

Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

műsoron marad

csokonai_palutacai_indexkep_195x273px„A Pál utcai fiúk a legjobban szívemhez nőtt könyvem, 1906-ban írtam folytatásokban egy ifjúsági lap számára. Abban az időben természetesen még nem volt rendezett írói beosztásom, s így a körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Erre a szedő személyesen ügyelt fel, és szinte kitépkedte kezemből az esedékes kéziratlapokat. Szóval ezen a helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak ezek, akik közül kettővel még máig is a legjobb barátságban élek.”
Molnár Ferenc

Molnár nemzetközileg is elismert regénye számos színpadi és filmes adaptációt ihletett, és minden formájában sikert aratott. A zenés verzió ötlete a 2005-ös A Nagy Könyv című műsor után született. Geszti Péter megkereste Dés Lászlót és Grecsó Krisztiánt. A szöveghez felhasználták Török Sándor átdolgozásának néhány elemét is. Az ősbemutatóra Radnóti Zsuzsa és Horváth Csaba közreműködésével a Vígszínházban került sor 2016-ban Marton László rendezésében, ahol egyébként annak idején Molnár Ferenc háziszerzőként működött. A zenei felvételből nagysikerű CD-t készítettek. A darabot azóta is telt házzal játsszák, valamint több vidéki színház is műsorára tűzte.

A klasszikus mű erejét, közvetlenségét növeli a mai nyelvezet, a modern zenei világ. A rockkoncertek, futballrangadók eksztázisához mérhető hangulat olyan érzéseket, fogalmakat tesz átélhetővé, kézzelfoghatóvá, mint összetartozás, árulás, áldozathozatal, győzelem, vereség.

Ellenállhatatlanul sodor a történet, a lüktető, fülbemászó zene, a ritmusra fegyelmezetten, egyszerre mozduló, egymásnak feszülő, elszánt fiúk csapata. Óriási a tét, a nézőtér szinte felrobban, és egy pillanatra mindenki olyan komolyan veheti az élet fontos dolgait, mint ahogyan csakis gyermekként tette.

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Photo Gallery

Próbafotók:

Előadásfotók:

Fotók: Máthé András

cast

 

zenés játék
Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán
A szerepkettőzések 2023. márciusi beosztása itt tekinthető meg.

Rácz tanár úr
Sándor Csikos Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész / Artúr Vranyecz

Boka
Pásztor Ádám/Kádár Szabolcs

Nemecsek
Bodnár Erik/Papp Csaba/Hajós Szilárd

Geréb
Gábor Márkó

Csónakos
Ruff Roland/Magyar Vazul

Csele
Dobai Attila/Boza Bence

Kolnay
Csata Zsolt

Barabás
Hajós Szilárd

Weisz
Bodnár Erik / Gőz Márton András / Papp Csaba

Richter
Gőz Márton András/Labanc Dániel

Leszik
Oláh Béla / Boza Bence / Bolla Bence

Áts Feri
Szőke Olivér/Szelle Szilárd

idősebb Pásztor
Lehotai Miksa / Puskás Dániel

fiatalabb Pásztor
Juhász Gergely

Szebenics
Gemza Csongor / Veress György

Janó, a grund őre
Steuer Tibor / Papp István

Pál utcai fiúk

Garzó Vince, Dremák Artúr, Horváth László, Kókai Péter Botond

Vörösingesek

Asszú Ábel, Ruttner Benjámin, Ajtai Tamás Viktor, Borbély József, Hadházi Péter, Kapossy Krisztián, Némeczki Péter, Pintér Dániel, Tóth Kristóf, Szabó Tamás

 

Dramaturg
Éva Enyedi

Set Designer
György Árvai

Costume Designer
Edit Szűcs

Stage Manager
József Karl

Prompter
Anikó Kató

A produkció zenei vezetője
Gergely Dargó

Choreographer
Gergye Krisztián

Társkoreográfus
Rovó Tamás

Director’s assistant
Zsuzsa Laczó

 

Director
László Keszég

First performance: 2019. szeptember 27.

Az előadás időtartama: 2 óra 50 perc egy szünettel.

A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

A zenés játék a Proscenium Szerzői Ügynökség és Molnár Ferenc jogörökösei engedélyével kerül bemutatásra. Molnár Ferenc örököseit Magyarországon a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

ugrás a lap tetejére

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.