Belépés csak a színház alkalmazottainak!
Próbatábla
A próbatábla megkintéséhez kattints ide . A heti munkarend megkintéséhez kattints ide . A színház belső működését szabályozó előírások megtekintéséhez kattints ide.
open close

Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A Pál utcai fiúk

műsoron marad

csokonai_palutacai_indexkep_195x273px„A Pál utcai fiúk a legjobban szívemhez nőtt könyvem, 1906-ban írtam folytatásokban egy ifjúsági lap számára. Abban az időben természetesen még nem volt rendezett írói beosztásom, s így a körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Erre a szedő személyesen ügyelt fel, és szinte kitépkedte kezemből az esedékes kéziratlapokat. Szóval ezen a helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak ezek, akik közül kettővel még máig is a legjobb barátságban élek.”
Molnár Ferenc

Molnár nemzetközileg is elismert regénye számos színpadi és filmes adaptációt ihletett, és minden formájában sikert aratott. A zenés verzió ötlete a 2005-ös A Nagy Könyv című műsor után született. Geszti Péter megkereste Dés Lászlót és Grecsó Krisztiánt. A szöveghez felhasználták Török Sándor átdolgozásának néhány elemét is. Az ősbemutatóra Radnóti Zsuzsa és Horváth Csaba közreműködésével a Vígszínházban került sor 2016-ban Marton László rendezésében, ahol egyébként annak idején Molnár Ferenc háziszerzőként működött. A zenei felvételből nagysikerű CD-t készítettek. A darabot azóta is telt házzal játsszák, valamint több vidéki színház is műsorára tűzte.

A klasszikus mű erejét, közvetlenségét növeli a mai nyelvezet, a modern zenei világ. A rockkoncertek, futballrangadók eksztázisához mérhető hangulat olyan érzéseket, fogalmakat tesz átélhetővé, kézzelfoghatóvá, mint összetartozás, árulás, áldozathozatal, győzelem, vereség.

Ellenállhatatlanul sodor a történet, a lüktető, fülbemászó zene, a ritmusra fegyelmezetten, egyszerre mozduló, egymásnak feszülő, elszánt fiúk csapata. Óriási a tét, a nézőtér szinte felrobban, és egy pillanatra mindenki olyan komolyan veheti az élet fontos dolgait, mint ahogyan csakis gyermekként tette.

Kapcsolódó írások

„Olyan fontos lett nekünk ez az előadás, mint a Pál utcaiaknak a Grund” – Beszélgetés Szőke Olivérrel, A Pál utcai fiúk című zenés játék Áts Ferijével

„Kincs van a kezünkben” – Boka és Áts nyilatkozott premier előtt a Debrecinernek

Ha két nagy lakli el akar kalapálni egy nyiszlett kisfiút, abból bizony verés lesz

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Photo Gallery

Próbafotók:

Előadásfotók:

Fotók: Máthé András

cast

Szerepkettőzések 2020. márciusi beosztása itt tekinthető meg.

zenés játék
Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán

 

Rácz tanár úr
Sándor Csikos Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész

Boka
Pásztor Ádám/Kádár Szabolcs

Nemecsek
Bodnár Erik/Papp Csaba

Geréb
Gábor Márkó/Lehotai Miksa

Csónakos
Ruff Roland/Magyar Vazul

Csele
Dobai Attila/Boza Bence

Kolnay
Csata Zsolt/Gáll Levente

Barabás
Hajós Szilárd/Mucsi Kristóf

Weisz
Papp Csaba/Bodnár Erik/Balogh Benjámin

Richter
Gőz Márton András/Labanc Dániel

Leszik
Oláh Béla/Bolla Bence

Áts Feri
Szőke Olivér/Szelle Szilárd

idősebb Pásztor
Lehotai Miksa/Puskás Dániel

fiatalabb Pásztor
Balogh Benjámin/Veress György

Szebenics
Veress György/Balogh Benjámin/Bolla Bence

Janó, a grund őre
Tibor Steuer

Pál utcaiak és Vörösingesek:

Ajtai Tamás, Asszú Ábel, Gáll Levente, Gemza Csongor, Holló Patrik Albert, Jeges Patrik, Juhász Gergely, Kereki Kristóf, Kovács László, Lehel Vilmos, Nagy Gergő, Reskó Dávid, Ruttner Benjámin, Szanka Levente, Tóth Kristóf, Zubor Boldizsár

 

Dramaturg
Éva Enyedi

Set Designer
György Árvai

Costume Designer
Edit Szűcs

Stage Manager
József Karl

Prompter
Anikó Kató

A produkció zenei vezetője
Gergely Dargó

Choreographer
Gergye Krisztián

Társkoreográfus
Rovó Tamás

Director’s assistant
Zsuzsa Laczó

 

Director
László Keszég

First performance: 2019. szeptember 27.

Az előadás időtartama: 2 óra 50 perc egy szünettel.

A színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

A zenés játék a Proscenium Szerzői Ügynökség és Molnár Ferenc jogörökösei engedélyével kerül bemutatásra. Molnár Ferenc örököseit Magyarországon a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében.