Szerelmi bájital_premier-plakatGaetano Donizetti L’elisir d’amore című vígoperáját 1832-ben mutatták be Milánóban a Teatro della Cannobbianában. Donizetti ekkor 35 éves volt, pályája delén, legsikeresebb alkotói korszakának kezdetén állt. A legenda szerint művét mindössze két hét alatt komponálta a Scalával versengő milánói színház felkérésére. A darab minden várakozást felülmúlt, óriási siker lett, harminchárom napig a színpadon maradt, majd meghódította Olaszországot és egész Európát. A Szerelmi bájitallal Donizetti remekművet alkotott, mely nemcsak a szerző, hanem az egész operatörténet egyik legkedveltebb, legtöbbet játszott zeneműve. A mai néző számára különösen érdekes lehet, hogy Donizetti Trisztán és Izolda legendáját is belekomponálta a vígoperába, így a középkori történet nemcsak az eredetinél boldogabb befejezéssel zárul, de hozzánk is közelebb kerül.
A mű nem kötődik szigorúan történelmi korhoz. Egyszerű, de örök témát dolgoz fel jól felismerhető típusokkal, melyek a zeneszerző bravúros megoldásainak köszönhetően egytől-egyig megtelnek élettel, sémákból egyéniségekké válnak. A jómódú, kívánatos leány szerelemére áhítozó szegénylegény szerelmi csodaszert vesz egy gyanús „csodadoktortól”, ám a muskotálybor mégsem éri el a kívánt hatást. A naiv fiú az újabb adag bájital megszerzése érdekében katonának áll. Bájos kalandokat követően szinte mindenki elégedett lehet sorsával és jussával.
Az egyik legsikeresebb „opera buffának” nevezett alkotás tökéletes egyensúlyba hozza a szöveg humorát és a zeneszerzés finomságait. Ebben a harmóniában, a csínyek és a szenvedélyes érzelmek romantikus megszólalásának különleges szimbiózisában rejlik a Szerelmi bájital egyedisége és napjainkban is fellelhető varázsa.

Kapcsolódó írások

Ott hat, ahol kell – A Szerelmi bájital a Csokonai Színházban

Szerep, akit jó lenne néha felpofozni

Egyelőre ennek az előadásnak nincs kitűzött időpontja.

Fotógaléria

Fotó: Máthé András

Szereposztás

vígopera

Libretto
Felice Romani

Magyar fordítás
Blum Tamás

Vezényel
Somogyi-Tóth Dániel

 

Nemorino
Balczó Péter m.v.

Adina
Rendes Ágnes m.v.

Belcore
Fülep Máté m.v.

Dulcamara
Cseh Antal m.v.

Gianetta
Janovicz Zsófia
Fehér Éva

 

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Csokonai Színház Énekkara

Korrepetitor
Szentai Cecília, Ozdemir Basak Dílara

Karvezető
Gyülvészi Péter

Díszlettervező, Jelmeztervező
Gyarmathy Ágnes m.v.

Tervező asszisztens
Rákay Tamás m.v.

Koreográfus
Gemza Péter

Súgó
Dihen Viktória

Ügyelő
Szabó Krisztián

Rendezőasszisztens
Léka Dóra, Eperjesi Anikó

 

Rendező
Gemza Péter

 

Bemutató előadás: 2015. október 16.

 

Az előadás időtartama: 2 óra 20 perc, egy szünettel.