Mi a CSIP?

A Csokonai Színház ifjúsági programjának 2014-es elindulásakor megfogalmazott és a mai napig vállalt célja, hogy érvényes párbeszédet kezdeményezzen a fiatalokkal és kinyissa a színház fizikai és szellemi tereit a közönsége felé, hogy teret adjon a közös alkotásnak, gondolkodásnak.

Ennek csak egyik eszköze a komplex színházi nevelési előadás, mely – a fiatalok által használt terekben (elsősorban osztálytermekben), az általuk fontosnak tartott témákat fókuszba állítva – az ifjúsági program domináns részét képezi.

Emellett drámaórákat, alkotócsoportot, közösségi színházat, tanári workshopot és még sok más formát kínálunk a fiataloknak és a felnőtteknek, hogy a színházunk valódi fórumként működhessen köztünk és a városlakók közt, mert úgy gondoljuk, hogy ezek az együttműködések meghatározó csomópontjai egy 21. századi városi színháznak.

Tényként kezeljük, hogy a jövő nézői a ma fiataljai közül kerülnek ki így a gyermek- és ifjúsági repertoár tervezésénél fontos szempont, hogy valóban figyelembe vegyük a fiatalok életkori sajátosságait. Hisszük, hogy a színház jelrendszerének megismertetése a résztvevők társadalmi aktivitásának, reflexiójának az ösztönzése, a közös kutatás, gondolkodás egyaránt elősegítik azt, hogy értő nézővé, és a társadalom aktív tagjaivá váljanak.

A kezdetek óta több mint tízezer fiatal vett részt a programjainkon, több mint száz különböző iskolában tartottunk foglalkozásokat, és ezeken az alkalmakon több mint tíz csokonais munkatárs (színész, kellékes, díszítő,sofőr) járta velünk Hajdú-Bihar megye útjait.