Visky András: A test történetei – Artemisia és Éva

Visky András: A test történetei – Artemisia és Éva

Visky András: A test történetei – Artemisia és Éva

Visky András: A test történetei – Artemisia és Éva

Információk


Játszóhely: Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem

Bemutató: 2023. október
Kóti Árpád terem, Csokonai Fórum

A 2022/2023-as évadban ismerhette meg a Csokonai Színház közönsége Visky András A test történetei című többrészes drámájából az I. és a II. részt, Lina és Teréz történetét. Az idei évadban a III. és IV. résszel, azaz Artemisia és Éva történetével folytatódik a mű adaptációja, a tavalyihoz hasonlóan Visky Andrej rendezésében. 

Artemisia

Artemisia Gentileschi személyében a nyugati kultúra első hivatásos festőnőjét tisztelhetjük. Alkotásai mai nyelven szólva traumafeldolgozó művek: legszemélyesebb élettapasztalatait mondja el a vásznakon. Sötét tónusú bibliai ábrázolásokról van szó, és valamennyinek ő maga a főszereplője, a kiszolgáltatott, megerőszakolt nő, aki nyilvánossá teszi megalázottságát és felmutatja az emberi méltóság sérthetetlenségébe vetett hitét.

Éva

A darab ihletforrása Surányi Z. András és Frivaldszky Bernadett Az ember lánya című, egy budapesti prostituált életéről szóló dokumentumfilmje. Egy meghatározhatatlan korú, nagyon fiatalnak tűnő örömlány mondja el saját megrázó történetét benne, anélkül, hogy egyetlen pillanatra láthatnánk őt. A hangja viszont felejthetetlen. Az ismeretlen nő története mélyen beleivódik a film nézőjének a lelkébe. Az ő hangjából született a darab. Egy élethelyzet rekonstrukcióját látja a néző, valóság és képzelet játékát. Színházi bevezetést a kiszolgáltatottságba.

Rendező: Visky Andrej

Galéria

Fotók: Éder Vera

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.