Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál

Információk


Játszóhely: Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem

Műsoron


május 03.


május 04.

Kóti Árpád stúdióbérlet

május 23.


május 24.

zenés vígjáték

Bemutató: 2024. május 3.
Kóti Árpád terem, Csokonai Fórum

Az izraeli drámaírás legkiemelkedőbb alakja, Hanoch Levin (1943-1999) elsősorban szatirikus kabarék létrehozásában jeleskedett. Ugyan lírai hangvételben, ámde fanyar humorral és kegyetlen őszinteséggel leplezi le a mindenkori kisember ügyetlenségét az élet adta kanyarok bevételéhez. Mindezt oly abszurd módon teszi, hogy észre sem vesszük: rólunk, vagy épp a közönség soraiban mellettünk helyet foglalóról beszél. Mint az egyik leghíresebb darabja, a Jákobi és Lájdentál esetében is, amelyben a két címszereplő barátságába illetve annak tönkremenetelébe illeszti be kisszerűségeinket: az irigységet, a féltékenységet, a másra, többre vágyást, megtetézve mindezt egy arra érdemtelennek bizonyuló nő iránt érzett bizarr szerelemmel illetve szerelmi háromszöggel.

De hogy pontosan mi is történik akkor, ha Jákobi megelégeli az agglegény Lájdentál kedvenc időtöltését, a dominózást és a teázást, és kijelenti: „Más vagyok, mint a magadfajták”, majd nő után néz, és beleszalad az álmai asszonyának gondolt, zongoraművésznek hazudott Sáchásba, illetve annak hatalmas tomporába? S hogy vajon mi lesz a következménye az ily módon mellőzött Lájdentál sajátos lázadásának, aki felajánlja: „nászajándéka” lesz Jákobi és Sáchás frigyének, Árkosi Árpád zenés bohózattá duzzasztott rendezéséből kiderül.  

Rendező: Árkosi Árpád .

Olvasópróba

Fotók: Fodor-Nagy Gergely

Szereposztás

zongorán kísér

Dargó Gergely

ügyelő

Nagy Fruzsina

súgó

Góz Adrienn

rendezőasszisztens

Ozoroczki Erika

koreográfus

Katona Gábor

Harangozó Gyula-díjas koreográfus

Díszlettervező

Ianis Vasilatos

jelmeztervező

Florina Bellinda Vasilatos

Zeneszerző

Dargó Gergely

rendező

Árkosi Árpád

Jászai Mari-díjas rendező

Fordító, szöveggondozó

Borgula András

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.