Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál

Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál

zenés vígjáték

Bemutató: 2024. május 3.
Kóti Árpád terem, Csokonai Fórum

Az izraeli drámaírás legkiemelkedőbb alakja, Hanoch Levin (1943-1999) elsősorban szatirikus kabarék létrehozásában jeleskedett. Ugyan lírai hangvételben, ámde fanyar humorral és kegyetlen őszinteséggel leplezi le a mindenkori kisember ügyetlenségét az élet adta kanyarok bevételéhez. Mindezt oly abszurd módon teszi, hogy észre sem vesszük: rólunk, vagy épp a közönség soraiban mellettünk helyet foglalóról beszél. Mint az egyik leghíresebb darabja, a Jákobi és Lájdentál esetében is, amelyben a két címszereplő barátságába illetve annak tönkremenetelébe illeszti be kisszerűségeinket: az irigységet, a féltékenységet, a másra, többre vágyást, megtetézve mindezt egy arra érdemtelennek bizonyuló nő iránt érzett bizarr szerelemmel illetve szerelmi háromszöggel.

De hogy pontosan mi is történik akkor, ha Jákobi megelégeli az agglegény Lájdentál kedvenc időtöltését, a dominózást és a teázást, és kijelenti: „Más vagyok, mint a magadfajták”, majd nő után néz, és beleszalad az álmai asszonyának gondolt, zongoraművésznek hazudott Sáchásba, illetve annak hatalmas tomporába? S hogy vajon mi lesz a következménye az ily módon mellőzött Lájdentál sajátos lázadásának, aki felajánlja: „nászajándéka” lesz Jákobi és Sáchás frigyének, Árkosi Árpád zenés bohózattá duzzasztott rendezéséből kiderül.  

Rendező: Árkosi Árpád

Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál

Információk


Időtartam: 90 perc, szünet nélkül

Játszóhely: Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem

Jákobi és Lájdentál

Fotók: Gálos Mihály Samu

Olvasópróba

Fotók: Fodor-Nagy Gergely

Szereposztás


Lájdentál Dávid


Sáchás Ruth


zongorista

Dargó Gergely


ügyelő

Nagy Fruzsina


súgó

Góz Adrienn


rendezőasszisztens

Ozoroczki Erika


koreográfus

Katona Gábor

Harangozó Gyula-díjas koreográfus


Díszlettervező

Ianis Vasilatos


jelmeztervező

Florina Bellinda Vasilatos


Zeneszerző

Dargó Gergely


rendező

Árkosi Árpád

Jászai Mari-díjas rendező


Fordító, szöveggondozó

Borgula András

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.