2024. október 9.

Két opera egy estén – megkezdődtek a Scævola és a Ghianni Schicchi próbái

Két opera egy estén – megkezdődtek a Scævola és a Ghianni Schicchi próbái

2024. október 9.

Egy klasszikus és egy kortárs opera bemutatóját tervezi októberben a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen. Igazgatónk, Mátyássy Szabolcs: Scævola című operáját és Puccini: Gianni Schicchi című vígoperáját tűzzük műsorunkra. Mindkét előadást Szabó Máté rendezi, aki szerdán koncepció ismertetőt tartott a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében.

Gyerekkorom óta különös érdeklődéssel és irtózattal tekintettem Mucius Scævola ókori történetére – kezdte a koncepcióismertetést Szabó Máté rendező. Mátyássy Szabolcs operája 2016-ban a Bartók Plusz Operaverseny első díját nyerte el. A cselekmény alapmotívuma egy régi legenda, a Rómát bátorságával és állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története. Hősies gesztusa aktualizált környezetben, mára is érvényes körülmények között elevenedik meg a színpadon.

„Ha az ember saját magát feláldozza és képes akarattal és erővel szembenézni az őt elnyomóval, akkor képes hatást elérni” – fogalmazott a rendező. – Van benne egy szerelmi fájdalom, amely mellett semmiség, hogy az ember beleteszi a kezét a tűzbe. –

Puccini klasszikus művének címszerepét Molnár Levente, Liszt-díjas érdemes művész és Haja Zsolt, a Magyar Állami operaház művésze játssza váltott szereposztásban.

„A Gianni Schicchi fantasztikus szereposztással jön létre, olyan szintű gazdagságot és játékkedvet okoz a mű, ami tényleg csak nagyon elszánt színészekkel, énekesekkel lehet létrehozni” – mondta Szabó Máté. – A Gianni Schicchi olyan lenne, mint egy dán komédia Mads Mikkelsen-nel, nagyon realista játékmódot használunk, mai gondolkodással és szélsőséges gondolatvilággal – fogalmazott Szabó Máté.

Puccini vígoperájában Bouso, a dúsgazdag firenzei polgár váratlanul meghal. Rokonai körében a mélységes gyászt pánik váltja fel, amikor kiderül, hogy az elhunyt minden vagyonát egy kolostorra hagyta. Rinuccio azt javasolja kapzsi családjának, hívassák szerelmének, Laurettának az apját, Gianni Schicchit. Schicchi eljátssza a haldokló szerepét és így segít megváltoztatni a család számára kedvezőtlen végrendeletet, de teljes titoktartásra inti a rokonokat, mert az ilyen visszaéléseket a törvény nagyon szigorúan bünteti.

Mindkét opera díszlettervezője a Jászai-díjas Antal Csaba, jelmeztervezője pedig a szintén Jászai-díjas Benedek Mária lesz. A Scævolá-ban a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Nemzeti Színház Énekkara mellett a Lautitia Gyermekkar és színházunk Gradient Kortárs Balett tagozata is közreműködik.

A bemutató tervezett időpontja: 2024. november 15.

Részletes színlap: https://csokonaiszinhaz.hu/eloadasok/giacomo-puccini-gianni-schicchi-matyassy-szabolcs-scaevola/

Elkezdődött a két opera próbája

Fotók: Tóháti Szilvia Klaudia