2024. október 3.

Megvannak a győztesek – lezárult a Debrecen 175 drámapályázat

Megvannak a győztesek – lezárult a Debrecen 175 drámapályázat

2024. október 3.

Az idei MagdaFeszt megnyitóján derült ki, hogy kik nyerték a január 22-én, a magyar kultúra napján meghirdetett Debrecen 175 – drámapályázatot. A legjobbak az elismeréseket 2025. január 22-én vehetik át, ahol már részleteket is megismerhetnek az érdeklődők a győztes pályamunkákból.

A VII. MagdaFeszt szerdai megnyitóján hirdette ki a felkért zsűri a Debrecen 175 – drámapályázat eredményét. 2024. január 22-én, a magyar kultúra napján tett felhívást Debrecen városa és a Csokonai Nemzeti Színház, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére, különös tekintettel arra a történelmi időszakra, amikor 1849-ben Debrecenbe költözött a törvényhozás és a kormány, készüljön olyan színmű, ami közelebb tudja hozni a mai korhoz a 175 évvel ezelőtt történteket.

A drámapályázatot nemvárt érdeklődés fogadta, a leadási határidőig, június 30-ig 30 pályamű érkezett. Az ötfős zsűri szeptember végéig olvasta el és értékelte a beérkezett munkákat és a következő döntést hozta:

Harmadik helyezett a Dobos Ádám álnéven érkezett Szabadság őrvárosa című színmű lett, amelynek alkotója azt kérte a zsűritől, hogy valódi nevét ne hozzák nyilvánosságra – szeretne inkognitóban maradni -, a harmadik helyezésért járó pénzjutalmat pedig a nagycsaládosok színházba járásának támogatására szeretné felajánlani.

A második helyezést egy szerzőpáros, Horváth György és Janik László: Egy láda Debrecennek című műve érte el.

Első pedig Meskó Zsolt: Liberty Capital című munkája lett, amely egy – manapság is népszerű – valóságshow kereteiben eleveníti fel az 1849 első felében történteket.

A drámapályázat díjátadását 2025. január 22-én, a magyar kultúra napján tartjuk, amely eseményen nemcsak a szerzőket díjazzuk, hanem terveink szerint felolvasó színházi keretek között részleteket is megismerhetnek a nyertes színművekből az érdeklődők.

Megnyílt a MagdaFeszt - kihirdették a Debrecen 175 drámapályázat eredményét

Fotók: Máthé András