CSokonai_24_25_evad_monitoros_hirdetes_v2

2024. június 14.

Közönségdarabok, klasszikusok és izgalmas újdonságok a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen következő évadában

Közönségdarabok, klasszikusok és izgalmas újdonságok a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen következő évadában

2024. június 14.

Vígjátékokkal, musical-ekkel, operettel és operákkal, valamint Szabó Magda: Tündér Lala című mesejátékával is várja közönségét a következő, 2024/2025-ös évadban a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen. 15 bemutató, 14 műsoron maradó előadás, 4 vendégjáték és 2 fesztivál színesíti a színház kínálatát – hangzott el az új évad műsorát bejelentő sajtótájékoztatón.

CSOKONAI TEÁTRUM

A Csokonai Teátrumban az új évad egy igazi családi élménnyel, Lionel Bart: Oliver című musical előadásával kezdődik 2024. szeptember 12-én. Twist Oliver alakját ki ne ismerné? Lional Bart alkotása a 19. századi Angliába repíti vissza a nézőket Tóth Tünde rendezésében. Szintén családi élményt ígér az adventi időszakban, decemberben színpadra kerülő klasszikus, Szabó Magda: Tündér Lala című zenés mesejátéka Halasi Dániel rendezésében. Mindkét előadás különlegessége, hogy debreceni, illetve a régióban élő tehetséges gyerekek, művészeti középiskolások is bemutatkozhatnak bennük.

Szeptember végén mutatjuk be a riporterből drámaíróvá vált Michael Frayn világhírű színdarabját, a Függönyt fel! című előadást, amelynek alapötlete onnan ered, hogy írója egy színházi előadás alatt (majdnem) elaludt, így pattant ki a fejéből, hogy mennyivel izgalmasabb egy előadás hátulról, mint elölről. A két felvonásos bohózatot Horváth Illés rendezi.

Visszatér az operett is a Csokonai Teátrum színpadára: Ábrahám Pál nagysikerű darabját, a Viktóriát a nagyváradi Szigligeti Színházzal koprodukcióban mutatjuk be 2025. április végén, Novák Eszter rendezésében.

Három opera is műsorra kerül a Teátrumban: az éppen 150 éves Georges Bizet: Carmen című klasszikus művét a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezi (bemutató 2025. március elején), míg egy este keretében tűzünk műsorra két egyfelvonásos operát, Puccini: Gianni Schicchi című zeneművét és színházunk igazgatójának, Mátyássy Szabolcsnak: Scaevola című, Bartók Plusz Operafesztiválon díjnyertes művét. Mindkettőt Szabó Máté rendezi.

A Csokonai Teátrumban emellett a most záruló évadból színpadon maradnak a legsikeresebb előadások, A Pál utcai fiúk, a Bohémélet, az Úrhatnám polgár és az Ördögök.

CSOKONAI FÓRUM – LATINOVITS TEREM

A Csokonai Fórum Latinovits termében októbertől láthatja közönségünk a 2024. július 24-én, a Gyulai Várszínházban debütáló Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Erkel és a felkelés című előadásunkat.

A Latinovits teremben két új prózai előadás is látható lesz az évadban. Georg Büchner: Woyzeck című előadását az UNITER-díjas, Érdemes művész, Tompa Gábor rendezi. Molnár Ferenc: Liliom című színdarabját pedig Szabó K. István Jászai-díjas rendező, színházunk művészeti vezetője viszi színpadra.

A Latinovits teremben színpadon marad ebből az évadból a María De Buenos Aires, A trójai nők és az Alice Csodaországban.

CSOKONAI FÓRUM – KÓTI ÁRPÁD TEREM

A Csokonai Fórum Kóti Árpád termében két könnyed és két komolyabb új előadással várjuk nézőinket.

A kortárs drámaírás ír származású csodagyerekének, az Oscar- és Golden Globe-díjas Martin McDonagh első színdarabját, a Leenane szépe című tragikomédiáját Szilágyi Bálint rendezi 2025 májusában. Romankovics Eda: Nem akarok felnőni! című drámai házibuliját pedig Madák Zsuzsanna viszi színpadra (bemutató: 2025. január vége).

A 20. századi színpadi művek egyik legnagyobb hatású darabját, a Nobel-díjas Samuel Beckett: Godot-ra várva című előadását Szabó K. István rendezésében láthatják 2024. október végétől, míg a Holokauszt 80 emlékév tiszteletére Gilles Ségal: A bábjátékos című előadását a Jászai-díjas Balázs Zoltán viszi színpadra. Ez utóbbi előadásban színházunk a Maladype Színházzal működik együtt.

A Kóti Árpád teremben repertoáron marad a Jákobi és Lájdentál, a Veszedelmes viszonyok, a Nincstelenek, a Balfácánt vacsorára és a Cyber Cyrano.

A következő évadban tánctagozatunk két új bemutatóval készül megörvendeztetve a kortárs tánc és a táncszínház szerelmeseit.

CSOKONAI IFJÚSÁGI PROGRAM (CSIP)

A Csokonai Ifjúsági Program tagjai a következő évadban egy új előadás bemutatását tervezik, Bethlenfalvy Ádám: OnLife – vitaszínház az online életünkről című programját. Emellett korábbi osztálytermi előadásaik is műsoron maradnak, így a Sárkányszem, a Kimondhatatlan, a Trigonometria, a Detektív Akadémia, a Bence táskája, a Kövek, a Théba.

VENDÉGELŐADÁSOK

Idén is számos színházi együttműködés eredményeként láthatják a debreceni nézők partnereink előadásait.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház David Seidler: A király beszéde című előadását hozza el a Jászai-díjas Bagó Bertalan rendezésében.

A nagyváradi Szigligeti Színház Gogol: A revizor című színdarabját mutatja be Kovács D. Dániel rendezésében.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata két előadást is elhoz Debrecenbe: Frederick Loewe – Alan Jay Lerner: My Fair Lady című musical-jét Andrei Serban rendezésében és William Shakespeare: III. Richárd című tragédiáját Albu István rendezésében.

Természetesen társulatunk is számos helyen vendégszerepel a következő évadban is.

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című ifjúsági eőadásunkat Székesfehárváron láthatják a nézők, Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: Erkel és a felkelés című előadását, valamint Molnár Ferenc: Liliom című színdarabját Szatmárnémetiben, A trójai nőket és a Liliomot pedig Nagyváradon állítjuk színpadra.

FESZTIVÁLOK 2024/2025

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a következő évadban két fesztivált szervez.

Idén ősszel a már hagyományos Magdafesztre várjuk a nézőket (2024. október 2-5.). A Szabó Magda tiszteletére létrehozott fesztiválon – az idei a hetedik – a középpontban a női alkotás, a női társadalmi szerep, a nő mint művészeti téma áll. Nagyszínpadi előadással, dalesttel, kiállítással, koncerttel és irodalmi beszélgetéssel várjuk a nagyérdeműt.

Az évad kiemelt eseménye lesz a 2025 májusában első alkalommal megrendezett K-Európa Biennálé – „Határátlépés – Border crossing” fesztivál. A tervek szerint, hét színházi előadás (hat külföldi, egy saját) képezi a Fesztivál gerincét, ezt egészítik ki társművészeti akciók.

Összességében a 2024/2025-ös évadban 15 bemutató, 14 műsoron maradó előadás, 4 vendégjáték és 2 fesztivál színesíti a színház kínálatát.

Csaknem 500 színházi eseményünk volt a 2023/2024-es évadban, az összegyűjtött élmények, tapasztalatok alapján állítottuk össze a következő évad kínálatát. Bízunk abban, hogy mindenki megtalálja benne a számára kedves előadásokat.

Már hagyományosan augusztus elsején indul a bérletek értékesítése. Az első három hétben – szokásainkhoz híven – az idei bérleteseinknek adunk lehetőséget arra, hogy megújítsák szelvényeiket, majd augusztus 21-től mindenki számára megnyitjuk bérletpénztárainkat.

A bérletezéshez új marketing kampánnyal készülünk „Foglaljon helyet! – Foglaljunk helyet!” címmel. Egy igazi marketing és közönségszerző kampányról van szó, melynek lényege, hogy újra közösség épüljön a színház köré, újra és még erősebben érezze magáénak a debreceni közönség a kibővült és megújult Csokonai Nemzeti Színházat. Ennek részleteiről közösségi oldalainkon és honlapunkon adunk tájékoztatást.

 

Kihirdettük a 2024/2025-ös színházi évadot

Fotók: Babotán Boglárka