IMG_8012

2024. május 23.

Erkel és a felkelés – elkezdődött az olvasópróba

Erkel és a felkelés – elkezdődött az olvasópróba

2024. május 23.

Új előadás próbái kezdődtek el a Csokonai Nemzeti Színházban. Az Erkel és a felkelés egy hamisítatlanul magyar, a nézőket a történelmi időkbe repítő zenés vígjáték – ígérik az alkotók.

A Csokonai Teátrum balett termében gyűltek össze az előadás szereplői, az alkotók és a színdarab írói. Megkapták a szövegkönyvet és már a díszletekről készült első látványterveket is megnézhették. Schlachtovszky Csaba, a darab egyik szerzője azt mondta: Gyula történelmének része az alaptörténet, miszerint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején felmerült a városban, hogy elrabolják Wenckheim grófnét – aki mellesleg Radetzky marsall leszármazottja volt – annak érdekében, hogy megadásra kényszerítsék a császári csapatokat a magyar forradalmárok elleni harcban. Persze a titkos terv dugába dőlt, de az előadás írói, Schlachtovszky Csaba és Győrei Zsolt gondoskodtak arról, hogy a fikció szórakoztató módon mutassa be a korabeli Magyarországot és benne a Himnusz megzenésítőjét, Erkel Ferencet.

Zakariás Zalán, rendező azt mondta, hogy az előadás nem történelmi paródia, sokkal inkább olyan történet, amely közelebb hozza a mai nézőkhöz azoknak az alakját, akiket csak a történelemkönyvekből ismerünk. Mindezt sok zenével és humorral teszi.

A címszerepet játszó Kiss Gergely Máté úgy érzi, valami nagyon friss, szórakoztató előadás van készülőben, amit egyaránt ajánl a fiataloknak és az idősebbeknek.

Az előadásban a színművészek mellett a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekkara, valamint Tordai Zoltán és zenekara is látható, hallható lesz.

Az Erkel és a felkelés bemutatója 2024. július 24-én lesz a Gyulai Várszínházban, majd a debreceni nézők a következő évadban színházunk repertoárjában is találkozhatnak vele.

Elkezdődött az Erkel és a felkelés olvasópróbája

Fotók: Babotán Boglárka