DESZKA_PLAKAT_ok_RGB_alap_final

2024. április 24.

15 nap a XV. Deszka Fesztivál kezdetéig

15 nap a XV. Deszka Fesztivál kezdetéig

2024. április 24.

Elindult a visszaszámlálás: május 9-én, csütörtökön kezdődik és 10 nap alatt 8 helyszínen 31 előadással, filmvetítésekkel és szabadtéri programokkal várjuk vendégeinket a jubileumi, XV. Deszka Fesztiválon. A hátralévő 15 nap mindegyikén izgalmas, múltidéző játékra hívjuk az érdeklődőket a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen Facebook oldalán.

2024. május 9-én, csütörtökön a IV. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferenciával kezdődik az idei, XV. Deszka Fesztivál Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal közös szervezésében.

Az idei seregszemlére az ország minden részéből hívtunk meg társulatokat, hogy a kortárs magyar drámát ünnepeljük. Vendégül látjuk – a teljesség igénye nélkül – a Nemzeti Színházat, a Játékszínt, az Örkény István Színházat, a Radnóti Miklós Színházat, a József Attila Színházat, a Szolnoki Szigligeti Színházat vagy a Pécsi Nemzeti Színházat.

A Fesztiválon határon túli színházi közösségek is bemutatkoznak, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vagy a szatmárnémeti Harag György Társulat is hoz egy-egy előadást.

A Fesztivál díszvendége idén Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró lesz, akinek Adáshiba című színdarabját a Játékszín társulata adja elő.

A Deszkának idén is elengedhetetlen része a GÖRDESZKA, a fesztivál gyermek- és ifjúsági szekciója, amelyen olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek fiataloknak (is) szólnak. A házigazda Vojtina Bábszínház mellett vendégszerepel többek között a Budapest Bábszínház vagy a győri Vaskakas Bábszínház.

Idén nyolc helyszínen várjuk a kortárs magyar dráma szerelmeseit: a Csokonai Teátrum mellett a Csokonai Fórum három játszóhelyén (Latinovits Zoltán terem, Kóti Árpád terem, Simor Ottó Orfeum), a Vojtina Bábszínházban, a Pásti utcai Zsinagógában, az Apolló moziban és a Dósa nádor téren.

A színházi előadásokon túl, azok után közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szervezünk, a Dósa nádor téren pedig koncerteken is szórakozhatnak a vendégek.  Idén az Apolló mozi is bekapcsolódik a programba és az előadásokhoz kapcsolódó filmeket vetítenek a Fesztivál ideje alatt.

A hátralévő 15 napban, 2024. április 25-től május 9-ig múltidéző játékra hívjuk az érdeklődőket a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen Facebook oldalán. Minden reggel megjelenik egy-egy fotó a Deszka Fesztivál korábbi éveiből. A képpel kapcsolatban egy kérdést is közzé teszünk. A kérdésre hozzászólásokban várjuk a választ. A helyes válaszokat adók közül egy szerencsést páros belépővel ajándékozunk meg a Deszka Fesztivál valamelyik előadására. Részletes játékszabályzatunkat a színház honlapján olvashatják el.

Már csak tizenötöt kell aludni és itt a Deszka!