pal_utcai_fiuk_003_19_09_27 másolata

2024. április 4.

Csikos Sándor a Nemzet színésze lett

Csikos Sándor a Nemzet színésze lett

2024. április 4.

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének – közölte a Nemzeti Színház csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a nemzet színészei.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Csikos Sándor 1941-ben született Karcagon, édesapja kisgazdapárti parlamenti képviselő volt. A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett – később a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatán oktatott.

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol 2009-ben a doktorival egyenértékű művészeti fokozatot szerzett. Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, az Irodalmi Színpadon, a debreceni Csokonai Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban – amelynek igazgatója is volt –, majd visszatért a Csokonai Nemzeti Színházba.

Számos szerepben láthatta a közönség. Többek között játszott Shakespeare Macbeth, Hamlet, Csehov Sirály, A három nővér, Madách Imre Az ember tragédiája, valamint Molnár Ferenc Játék a kastélyban műveinek adaptációiban. Jelenleg a Pál utcai fiúkban láthatja őt Rácz tanár úr szerepében a nagyközönség.

Kapcsolódó személyek