kesz (5 of 19)

2024. március 20.

Idén is lesz virágvasárnapi körmenet Debrecenben

Idén is lesz virágvasárnapi körmenet Debrecenben

2024. március 20.

A Református Nagytemplomtól indul és a Szent Anna Székesegyházhoz érkezik idén is a debreceni virágvasárnapi körmenet. Az ötödik stáció helyszíne a Csokonai Teátrum előtt lesz. Az ünnepi hangulathoz Újhelyi Kinga és Antoni Norbert is hozzájárul.

 

A hagyománynak megfelelően idén is Debrecen főteréről indul a virágvasárnapi keresztút, ahol Jézus Jeruzsálembe történő bevonulására emlékeznek a hívek. Magyarországon egyedülálló módon a keresztény felekezetek a város közösségeivel együtt ökumenikus összefogásban tartják meg évről évre ezt az alkalmat. Papp László polgármester az esemény keddi beharangozóján azt mondta: Debrecen az ország egyik legfontosabb szakrális központja, ahol a hitnek, a vallásnak és az Istenbe vetett bizalomnak mindig is nagy jelentősége volt és lesz.

– Debrecennek az ereje meggyőződésem, hogy a közösségekben rejlik és a közösségek közül talán a legerősebbek és mondhatnám azt, hogy a tradíciókat és a városhagyományait, történetét és történelmét figyelembe véve talán a legjelentősebbek a vallási közösségek. Az egyházi közösségek jelentik a múltat, a jelent és a jövőt – mondta Papp László.

A városi keresztút ezúttal is a történelmi egyházak püspökeinek vezetésével indul majd a Nagytemplomtól a Szent Anna Székesegyházig. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt mondta: a keresztút az emberi lélek felemelkedését jelenti, Krisztus útja pedig jól, a feltámadással végződött.

– Mi már a feltámadás után élünk, tudjuk, hogy ez a történet happy enddel végződött, mert üres lett a kereszt és Jézus Krisztus ma is él. Mi nem azért járunk keresztutat, hogy keresztre feszítsük, hanem azért, hogy ünnepeljük azt a győztes Krisztust, aki az életünk királya – emelte ki Fekete Károly.

A keresztutat hat stáció alkotja, amelyeket végigjárva a résztvevőkben a közösségi összetartozás tudata is erősödhet.

– Amikor mi végigjárjuk a keresztutat, ezeket az állomásokat szemünk elé állítjuk és gondolkodunk, elmélkedünk rajta, imádkozunk ezeken az állomásokon, akkor tulajdonképpen azt az örömhírt fogadjuk be, amit Jézus tanított nekünk életével, szenvedésével, halálával és majdan a feltámadásával – hangsúlyozta Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke.

A virágvasárnapi rendezvény minden évben más vezérgondolat köré épül. Idén a keresztút az előző évek üzeneteit ötvözi.

– Ebben az évben püspökatyáékkal is összeültünk és beszélgettünk, hogy mi legyen, mert nem tudtunk egyedülállóan kiragadni egy ilyen gondolatot. Minden, amiért stációról stációra imádkoztunk és gondolatokat adtunk át egymásnak és hallgattunk, az mind a mai napig érvényes és mind a mai napig nagyon fontos – mondta színházunk munkatársa, Bódor Edit egyházi és határon túli kapcsolatokért felelős polgármesteri tanácsadó.

A virágvasárnapi programsorozat 15 órakor kezdődik, melyben ezúttal többek között a Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint a Debreceni Népi Együttes táncosai mellett Újhelyi Kinga és Antoni Norbert is közreműködik.

Az ötödik stáció a Csokonai Teátrum előtti tér lesz, ahol – mint ahogy máshol is – imádság is elhangzik.

Egy héttel később, március 30-án, szombaton pedig a Mária evangéliuma című rockoperát mutatják be a Teátrumban.

 

Idén is lesz virágvasárnapi körmenet Debrecenben

Fotók: Fodor-Nagy Gergely