kesz (4 of 18)

2024. március 13.

Megérkezett Debrecenbe Dejan Projkovski macedón rendező

Megérkezett Debrecenbe Dejan Projkovski macedón rendező

2024. március 13.

Elkezdte a munkát a Csokonai Nemzeti Színházban Dejan Projkovski macedón rendező, aki Dosztojevszkij: Ördögök című művét viszi színpadra. A Macedón Nemzeti Színház művésze nemrég magas szakmai kitüntetést vehetett át Isztambulban.

Dejan Projkovski néhány nappal ezelőtt vehetett át egy jelentős színházi díjat Törökországban. Isztambulban, az Anatolian színházban rendezett ünnepségen megkapta a rendezésért járó nemzetközi díjat.

A macedón rendező a héten már Debrecenben kezdte meg a munkát. Olvasópróbát tartott, ahol  Dosztojevszkij: Ördögök című művének színpadi változatában szereplő színművészeket hallgatta meg. Dejan Projkovski – az orosz íróhoz hasonlóan – rendezéseiben az emberi lélek titkát kutatja. Arra kíváncsi, hogy ahogyan az egyházi zene egy negyed hanggal meg tudja különböztetni az angyalit az ördögitől, vajon az emberben melyik húrt kell megpendíteni, hogy „angyalból” egyszerre „ördöggé” váljék. Azt kutatja, hogy elvileg egy jó cél — a társadalom életének jobbítása — érdekében indított mozgalom résztvevői az őket vezérlő különböző eszmék félreértelmezése miatt hogyan válhatnak vérengző gyilkosokká, önmagukat és az eszméjüket is felfaló torzszülöttekké.

De hogy van-e ebből a tudatállapotból kiút, azaz, hogy újra lehet-e teremteni az embert, az emberben az angyalt, Projkovski egy szíven és lelken keresztül vezető utazás formájában tárja elénk a színpadon.

Az Ördögök című előadás bemutatója 2024. április 26-án lesz a Csokonai Teátrumban.

Elkezdődtek Dosztojevszki: Ördögök című előadásának olvasópróbái

Fotók: Fodor-Nagy Gergely