GMS_8657

2024. március 10.

Martina Balzamo: ”nem én választottam a táncot, a tánc választott engem”

Martina Balzamo: ”nem én választottam a táncot, a tánc választott engem”

2024. március 10.

Március 14-én mutatja be legújabb, Da Vinci mosolya című előadását a Csokonai Nemzeti Színház, amelyet Nemes Zsófia, a tánctagozat vezetője rendezett. A PR-Evolution Kortárs Táncegyüttes bemutatójában hat táncos láthat a közönség. Egyiküket, Martina Balzamo-t kérdeztük életéről és eddigi pályafutásáról.

Kicsit mutasd be magad? Hol születtél és hogyan kezdtél táncolni?

Martina Balzamo vagyok, Olaszországban, Manfredoniában születtem. Négy éves koromban kezdtem táncolni egy magániskolában, ahova a szüleim vittek el. Tizennégy évesen kerültem egy professzionális tánciskolába, ahol már elméleti és gyakorlati tudást is szereztem. 2023-ban végeztem a zürichi művészeti egyetemen (ZHdK), ahol a kortárs tánc mellett egészségtudományt is hallgattam.

Miért választottad a táncot hivatásul? Mi az, ami rabul ejtett benne?

Úgy érzem, hogy nem én választottam a táncot, hanem a tánc választott engem. Amikor szülővárosomból elköltöztem, már tudtam, hogy a tánc az, amivel professzionális módon szeretnék foglalkozni egész életemben, de azt a mai napig nem tudom elmondani, hogy miért. Mindig is szükségem volt a mozgásra, arra, hogy ezen keresztül fejezzem ki magam és minél többet tudjak meg a táncon keresztül saját érzéseimről. Nem tudnám elképzelni a napjaimat a tánc, a mozgás nélkül.

Mi az, amit a tánc tud neked adni? Milyen előnyei vannak ennek a művészeti ágnak?

Nagyon sok haszna, előnye van a táncnak fizikális és mentális értelemben egyaránt. Teljes értékű kapcsolat alakul ki a test és a tudat között, ami mindenkiben mást indít el. Felfedezhetjük benne saját belső énünket a mindennapi életben, a művészetben és önmagunk kifejezésében.

Abban is hiszek, hogy a tánc nemcsak a saját életünkre van hatással, hanem a közösségre is. A világ minden táján dolgozó táncosok képesek egymást megérteni és segíteni, adni és elfogadni az energiát, amelyet ez a művészet kifejez.

 

A Da Vinci mosolya című előadást 2024. március 14-én, csütörtökön 19 órától mutatjuk be a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében. A következő előadást pedig március 25-én 19 órától láthatja a nagyközönség.

Az interjút Iván Aurél készítette.