Elhunyt Várhalmi Ilona

2024. február 22.

Elhunyt Várhalmi Ilona

Elhunyt Várhalmi Ilona

2024. február 22.

Életének 73. évében elhunyt Várhalmi Ilona, a debreceni színjátszás és oktatás korszakos alakja, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatának megalapítója.

Várhalmi Ilona a Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezető-helyettese, művészeti vezetője volt. A Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd később dolgozott is az intézményben. Magyar és német szakos tanári diplomát és testnevelő tanári oklevelet szerzett, ezt követően pedig elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskoláján a színházelmélet szakot is. 2013-ban a város felkérésére rendezte meg a Légy jó mindhalálig című musicalt, mely hamar közönségkedvenc előadás lett. Ő vehette át az Ady Endre Gimnázium első Ady-gyűrűjét, melyet 2003 óta a tantestület szavaz meg az év pedagógusának. Emellett számos országos és városi díj birtokosa (Eötvös József díj, Pro Urbe-díj, Csokonai- díj).

Nincs az országban olyan színház, ahol ne lenne volt tanítványa. Számos tárgyat oktatott, így a lehető legtöbb oldalról tudta megismerni a gyerekeket, akikkel különösen közeli kapcsolatban áll. Javarészt „drámás” gyerekekkel foglalkozott – éjjel-nappal, akár szombaton vagy vasárnap is a rendelkezésükre állt. Az Ady-gimnázium indulásakor megbízták a drámatagozat létrehozásával, azóta számos egykori tanítványa országosan is ismert színművésszé vált. Pedagógusként minden diákját a nagybetűs élet főszerepére igyekezett felkészíteni.

Várhalmi Ilona 2024. február 22-én, életének 73. évében hunyt el. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen együttérez a gyászoló családdal.