Veszedelmes viszonyok próba

2024. február 21.

„A szerelem kiszolgáltatottá tesz minket” – interjú Wessely Zsófiával

„A szerelem kiszolgáltatottá tesz minket” – interjú Wessely Zsófiával

2024. február 21.

Február 23-án mutatja be a Csokonai Nemzeti Színház a Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok című levélregényéből készült színpadi művet. Az előadás egyik főszereplője, Merteuil márkiné megformálója Wessely Zsófia. A színművész úgy érzi: a darab képes megmutatni, hogy mennyire kiszolgáltatottá válunk, ha szerelmesek vagyunk.

Merteuil márkinő szerepe nagyon karakteres, de egyben bonyolult is. Hogyan készültél a feladatra?

A szerepre készülve elolvastam a regényt, ugyanakkor a próbafolyamat során természetesen Kiss Csaba rendezői koncepcióját követve építkeztünk, a szerepfelfogásban az ő látásmódja dominál. Merteuil márkiné a szerelmi fortély, az érzelmi játszma és a manipuláció mestere. Nagy játékos ő, ugyanakkor mindezt azért teszi, mert szeretné, ha szeretnék. Csak ezt nem mondja ki. Ebben a mélyen meghúzódó, titkos szándékban tudom megfogalmazni magam számára a szerepalakításhoz szükséges vezérfonalat.

A Veszedelmes viszonyok próbája / Fotó: Varga Sára Luca

Számodra mi az üzenete az előadásnak? Mi az, amiben megfogott a színmű?

A darabban igazán hangsúlyossá válik számomra, hogy mekkora mértékben befolyásolják cselekvéseinket az érzelmek, miközben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy döntéseinket alapvetően racionálisan, észérvek mentén hozzuk meg. Éppen ezért vagyunk rendkívül kiszolgáltatottak saját magunknak, amikor szerelmesek vagyunk.

Ez pedig valami ősi élmény lehet, amely minden korra igaz?

A szerző ezt úgy fogalmazza meg a karakteren keresztül, hogy nem vagyok a magam ura. Ezért birtokol, manipulál, viselkedik irracionálisan, sokszor kegyetlenül a márkiné. Ez a problematika valóban kortalan. Ebben a történetben látunk egy karaktert, aki bármire képes, hogy szeressék. Világának mozgatórugója maga a szerelem.

Kiss Gergely Máté és Wessely Zsófia a próbán / Fotó: Varga Sára Luca

A Veszedelmes viszonyok című előadásunk premierje 2024. február 23-án, pénteken 19 órától lesz a Csokonai Fórum Kóti Árpád-termében. A Merteuil márkinő szerepében színpadra lépő Wessely Zsófia partnere Valmount vikomtként Kiss Gergely Máté lesz, Tourvelné-t pedig Horváth Julianna játssza. Volangesné-t Majzik Edit, lányát, Cécile-t Kiss Anna Gizella, míg Danceny lovagot Pálóczi Bence formálja meg.

Az interjút készítette: Iván Aurél