A teljesség felé

2024. február 2.

A Csokonai Nemzeti Színház táncművészei a vászon előtt

A Csokonai Nemzeti Színház táncművészei a vászon előtt

2024. február 2.

A Csokonai Nemzeti Színház táncművészei is meghívást kaptak a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál debreceni vetítésére. A spanyol La Singla, a flamenco-királynő rejtélye című film vetítése után beszélnek táncról, művészetről és ritmusról Mispál Attila filmrendezővel.

Idén is izgalmas és elgondolkodtató dokumentumfilmekkel, valamint szakmai beszélgetésekkel várják az érdeklődőket Debrecenben. A 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál legjobb alkotásait nemcsak a fővárosban, hanem 10 vidéki nagyvárosban, így Debrecenben is lehet látni 2024. február 1. és 4. között, a Cinema City Debrecen termeiben. A filmvetítések után szervezett beszélgetéseken többek között Puskás István alpolgármesterrel, Dombi Tibor labdarúgóval és Zeke László ügyvéddel találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál programjában február 3-án, szombaton 16.45 órától vetítik a La Singla – a flamenco-királynő rejtélye  című spanyol filmet, amely a Barcelona külvárosában született cigánylányról, Antonia Singla-ról szól, aki 17 évesen forradalmasította a flamenco világát. A tükör előtt kezdett el táncolni, erősen, szinte dühödten kopogva a lábával, hogy érezze a vibrációt – mert semmit sem hallott. A kislány születése után nem sokkal megsüketült, s úgy tanult meg táncolni, hogy nem hallotta a zenét. Ötven évvel később egy fiatal nő talál Antoniáról néhány régi archív anyagot, amely lenyűgözi őt. Kutatni kezd, amelynek során kiderül, hogy La Singla nagy sikereket aratott Németországban, ahol a világ legjobb flamenco táncosának tartották. Mégis mi történhetett vele, hogy tűnhetett el a világ szeme elől? Kiderül a La Singla című spanyol filmből.

A filmvetítés után Mispál Attila, Balázs Béla-díjas filmrendező beszélget táncról, a flamenco-ról, a ritmusról, a művészetről és Debrecenről a Csokonai Nemzeti Színház táncművészeivel, a PR-Evolution Debrecen Kortárs Tánceggyüttes tagjaival: Elise Paris Turco-val, Rudisch Boglárkával, Fernando Gabriel Luis-szal, Valerio Zaffalon-nal és Somogyi Zitával, valamint Demeter-Szabó Ildikó jeltolmáccsal.

A filmekről és a fesztivál teljes programjáról a https://www.facebook.com/events/1845967619152163/ címen tudhatnak meg részleteket az érdeklődők.

A film trailere:

https://www.youtube.com/watch?v=H-1YBB3GATo