Anyaöl

2024. január 30.

Visszatér az Anyaöl!

Visszatér az Anyaöl!

2024. január 30.

Február 8-án a Csokonai Fórum Kóti Árpád termébe tér vissza a Szabó K. István által rendezett Anyaöl című monodráma, melyet a nézők Újhelyi Kinga, Jászai Mari-díjas színésznő megrendítő előadásában láthatnak. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Csokonai Nemzeti Színház koprodukciója Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi regénye alapján készült.

Fotó: Máthé András

Dancs Rózsa, a valahai sepsiszentgyörgyi magyartanár és később családanya, mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban csaknem húsz éven keresztül. Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc és tíz éves gyermekével és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Rózsának a mindenáron anyaságra vágyástól vezérelten végül is a nyolc terhességéből két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét.

Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel. A darab rekviem minden meg nem született, vagy megszületett és halálra vagy árvaházakba ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára, hogy ez ne ismétlődhessen meg a történelemben.

Időpont: 2024. február 8., 19:00

Helyszín: Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem