A helység kalapácsa

2024. január 24.

Debrecenben tér vissza A helység kalapácsa

Debrecenben tér vissza A helység kalapácsa

2024. január 24.

A Coopera 2023-ban életre hívott új magyar vígoperáját a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színpadán mutatják be 2024. február 9-én. A premiert további hét előadás követi majd a felújított színházban, a Csokonai Teátrumban. A Petőfi-emlékév keretében, az NKA támogatásával létrejött operát – a Coopera hagyományait folytatva – a színház énekkara és a Kodály Filharmonikusok Debrecen közreműködésével viszik színre, valamint a színház szólistái is csatlakoznak a produkcióhoz.

12 győri előadás után a 2023-ban átadott Csokonai Teátrumban mutatják be a Coopera és a Csokonai Nemzeti SzínházDebrecen koprodukciójában a Petőfi Sándor eposzparódiáján alapuló, Kovács Adrián zeneszerző és Bereczki Ágota szövegíró alkotómunkája nyomán létrejött vígoperát. A Petőfi-műből készült opera debreceni bemutatója és előadássorozata különleges szimbolikával bír, hiszen a költőt több szál is fűzi a városhoz: itt vált valóra az egyik legnagyobb álma azzal, hogy Komlóssy Ferenc színitársulatának tagja lehetett, itt állt először és utoljára színészként színpadon, valamint fia is a város szülöttje volt.

 Az operáról, amelyet nyolc alkalommal láthat majd a debreceni színház közönsége, dr.Mátyássy Szabolcs színházigazgató így nyilatkozott: „A helység kalapácsa bemutatója különleges helyet foglal el a megújult Csokonai Nemzeti Színház Debrecen életében. Az új vezetés által életre hívott operabérlet-rendszerünknek köszönhetően büszkén mutatjuk be a Cooperával közös előadásunkat, ahol neves operaénekesek tolmácsolásában, egy kiváló rendezésű, remek humorú premierre készülünk. Külön kiemelném Kovács Adrián bravúros zenéjét, mely egyértelműen prezentálja, hogy egy kortárs opera is lehet fülbemászó, dallamos, és a nagy elődökhöz – Donizettihez, Rossinihez – hasonlatos zenei formatannal és jókedvvel ábrázolt többgenerációs, családi szórakozás. Nagy szeretettel várjuk kedves közönségünket A helység kalapácsa előadásainkra!”

A Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció az UNITER-díjas Zakariás Zalán rendezésében érkezik Debrecenbe, ahol, a Coopera sajátos működési elvét követve, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekkara, valamint a Kodály Filharmonikusok csatlakoznak a produkcióhoz. Az előadás szólistái között köszönthetjük majd – többek között – Mester Viktóriát, Zábrádi Annamáriát, Bakos-Kiss Gábort, a Liszt-díjas, érdemes művész Molnár Leventét, Szemenyei Jánost és Ujvári Gergelyt, akikhez számos szerepben a színház énekesei is csatlakoznak majd. A teljesség igénye nélkül: Janovicz Zsófia, Rendes Ágnes, Antóni Norbert, Balczó Péter, Donkó Imre és Grega Csaba.

„Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művéből, Kovács Adrián és Bereczki Ágota alkotómunkája nyomán létrejött produkció Zakariás Zalán rendezésében újabb sikeres állomása a COOPERA programnak. Az előadás Győr után Debrecenbe, a Csokonai Nemzeti Színházba érkezik, és a Szerelmetes Erzsók “bájaiért” folytatott csatározást, azaz a klasszikus szerzőnk eposzparódiáját vígoperába ágyazva hódítja meg a cívisváros közönségét. A megújulás jegyében tervezünk, ebbe a szándékba mi sem illeszkedik természetesebben, mint egy új magyar mű, korszerűen hangszerelve– mondta el a közös munkáról Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen művészeti vezetője.

Kovács Adrián zeneszerző a debreceni sorozat kapcsán elmondta, zeneszerzőként „óriási kincsnek” tartja, ha műsorra tűzik egy-egy művét, különösen akkor, ha mindezt szériában teszik. A Vígszínház zenei konzulense szerint: „Hatalmas vállalás és előremutató művészi koncepció egy vezetés részéről, hogy egy új korszak első évében felvállalnak egy kortárs operát. Megtiszteltetés, hogy A helység kalapácsa ezáltal egy kicsit része lehet e remek színház történetének, ahogyan a színház is a darabénak. Mindig örömmel térek vissza Debrecenbe, és izgatottam várom, hogy egy nagy múltú, legendás intézmény felújított falai közt szólaljon meg szeretett előadásunk. Bízom benne, hogy elnyeri a mű a debreceni közönség tetszését, akik színházi értelemben híresen szakavatottak és nyitottak.”

 A Cs. Kiss Zsuzsanna jelmeztervező és Csíki Csaba díszlettervező látványvilágában életre kelő előadás a Coopera és a debreceniek többéves együttműködésének következő állomása. Az együttműködésről dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere így nyilatkozik: „Hisszük, hogy a színháznak mindig aktuálisnak kell lennie, így az operaelőadásoknak sem a múlt, hanem a jelen nézőihez kell szólniuk. A helység kalapácsa című eposzparódia operai átdolgozása kitűnő lehetőséget kínált arra, hogy egy olyan kortárs művet hozzunk létre, amely azoknak is érdekes lehet, akik nem hallgatnak rendszeresen operát. A Cooperánál kezdetektől fogva feladatunknak érezzük a magyar nyelv, a nemzeti kulturális hagyatékunk fiatalok és akár jövő nemzedékek felé történő tolmácsolását is. Reméljük, hogy a befogadók is akkora örömüket lelik majd ebben az előadásban, mint mi alkotók.”

 

Petőfi Sándor-Kovács Adrián-Bereczki Ágota:

A HELYSÉG KALAPÁCSA

vígopera két részben

 

Vándor: ANTÓNI NORBERT, BAKOS-KISS GÁBOR

Fejenagy, a helyi kovács: DONKÓ IMRE, MOLNÁR LEVENTE

Erzsók, a ”szemérmetes”: JANOVICZ ZSÓFIA, MESTER VIKTÓRIA

Kántor, a ”lágyszívű”: KOVÁCS GÁBOR, SZEMENYEI JÁNOS

Bagarja úr, a ”béke a barátja”: BOGNÁR SZABOLCS, KENDI LAJOS

Harangláb, a ”fondor lelkületű”: BALCZÓ PÉTER, UJVÁRI GERGELY

Vitéz Csepű Palkó, a ”tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója”:

GREGA CSABA, KOCSIS DÉNES

Márta, az ”amazontermészetű”: RENDES ÁGNES, ZÁBRÁDI ANNAMÁRIA

Bíró, a ”kevésszavú”: DANI DÁVID, JEKL LÁSZLÓ

Felesége, a ”még kevesebb szavú”: NAGY KÍRA

Kisbíró, a ”hivatalában pontos”: DARGÓ GERGELY

Felesége, a ”Kisbíró által bántalmazott”: LOSONCZKI ANDREA

Menyecskék: KÖVÉR AIDA, REPKA SÁRA, SIMON ERIKA

Zenészek: BOZA BENCE, PETRUSOVICS ATTILA, UDVARHELYI PÉTER

a falu népe, muzsikusok, egy egér, pókok, legyek

 

Közreműködik a Csokonai Nemzeti Színház énekkara és a Kodály Filharmonikusok Debrecen

 

Díszlettervező                                  CSÍKI CSABA

Jelmez                                               CS. KISS ZUZSANNA

Súgó                                                   DIHEN VIKTÓRIA

Ügyelő                                               HORVÁTH ÁGNES

Korrepetitor                                      GYÜLVÉSZI PÉTER, TÓTH KINGA

Karigazgató                                      GYÜLVÉSZI PÉTER

Rendezőasszisztens                          LACZÓ ZSUZSANNA

Fénytervező                                       DREISZKER JÓZSEF

Műszaki vezető                                 SOMFAI PÉTER

Zenei vezető                                      SILLÓ ISTVÁN

Művészeti vezető                              BOCSKOR-SALLÓ LÓRÁNT

Koreográfus                                      VIDA GÁBOR

Vezényel                                             SÁNDOR SZABOLCS, SILLÓ ISTVÁN

Rendező                                             ZAKARIÁS ZALÁN

Producer                                            DR. VADÁSZ DÁNIEL

 

Az előadás a Petőfi200 emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.