Sajtótájékoztató

2024. január 22.

Drámapályázatot hirdet Debrecen városa és a Csokonai Nemzeti Színház

Drámapályázatot hirdet Debrecen városa és a Csokonai Nemzeti Színház

2024. január 22.

Drámapályázatot hirdet a magyar kultúra napján a debreceni önkormányzat és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt. Olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű műveket várnak, amelyek bemutatják a „szabadság őrvárosának” történelmi időszakát.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezete, nemzeti identitásunk alapköve. Ebben a nemes küzdelemben Debrecennek különleges történelmi szerep jutott. Idén ünnepeljük a 175. évfordulóját annak, hogy Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt. Az országgyűlés 1849. április 14-én a Debreceni Református Nagytemplomban mondta ki Magyarország függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, és ekkor választották kormányzó elnökké Kossuth Lajost. Debrecen 1849 első felében a „szabadság őrvárosaként”, a haza „szíve és fejeként” írta be magát a magyar történelem nagykönyvébe.

E jeles történelmi évforduló alkalmából – Debrecen városának kezdeményezésére és támogatásával – a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen drámapályázatot hirdet. Az évfordulós pályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek bemutatják a „szabadság őrvárosának” történelmi időszakát.

Pályázni lehet minden műfaji megkötés nélkül olyan saját, egyéni, eredeti, magyar nyelvű színpadi művel vagy darabtervvel, amely még nem jelent meg, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi pályázatokon.

A drámapályázat kapcsán Dr. Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere úgy fogalmazott: 1849 első felében Debrecen volt a magyarság fővárosa, innen kormányozták az országot. Számos olyan történetet lehet belelátni ebbe a történelmi eseménybe, amely alapanyag lehet egy drámának. A bejelentésen részt vett a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója, Dr. Mátyássy Szabolcs, aki arról beszélt, hogy a kezdetektől fogva törekszenek arra, hogy minél több új magyar drámát mutassanak be, amelyhez kiválóan kapcsolódik a mostani pályázat. Szabó K. István, a színház művészeti vezetője hozzátette: bíznak abban, hogy több izgalmas, a mai kornak szóló alkotás érkezik a pályázati felhívásra.

Szabó K. István, Dr. Puskás István, Dr. Mátyássy Szabolcs / Fotó: Kovács Milán

Pályázni 2024. június 30-ig lehet, a pályamunkákat egy öt fős zsűri értékeli. Az eredményhirdetés 2024 őszén, a Csokonai Nemzeti Színházban, a VII. Magdafeszt keretein belül lesz.

A zsűri tagjai:

Dr. Imre László, irodalomtörténész professor emeritus

Németh Ákos, drámaíró, a Drámaíró Kerekasztal elnöke

Dr. Fazakas Gergely, irodalomtörténész, intézetigazgató, Debreceni Egyetem

Szabó K. István, rendező, a Csokonai Nemzeti Színház debrecen művészeti vezetője

Dr. Gyürky Katalin, irodalomtörténész, dramaturg, műfordító, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen irodalmi referense

A pályázati kiírást és a részletes feltételeket a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen honlapján olvashatják az érdeklődők.

Debrecen, 2024. január 22.