Kiss Csaba

2024. január 17.

Elstartolt a Veszedelmes viszonyok próbafolyamata!

Elstartolt a Veszedelmes viszonyok próbafolyamata!

2024. január 17.

A híres francia levélregény, a Veszedelmes viszonyok színpadi változatát mutatja be február 23-án a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen. Pierre Choderlos de Laclos 18. századi művét Kiss Csaba viszi színpadra Kiss Gergely Máté és Wessely Zsófia főszereplésével.

Valmont vikomt és Merteuil márkiné szerelmi ármánykodása, Cécile de Volanges és Danency lovag szinte gyermeki rajongása olyan toposzokat teremtett, amelyek a mai napig élnek, magunkra is ismerhetünk benne. Talán kevesen tudják, hogy a levélregényt sokáig nem engedték kinyomtatni és árusítani, annyira veszélyesnek tartották a budoárok mélyének titkos történeteit.

A regény iránt elkötelezett rendező, Kiss Csaba egyfajta szenvedélyes társasjátékként képzeli el a szerelmi sokszög alakulását. Olyan játszmaként, amelyben minden egyes szereplő „dobását” látjuk, s amelyet egyfelől a vágy, másfelől a kiégettség irányít.

„Nemcsak a szerző iránti tiszteletből gondolom ezt, hanem a mai, eldurvult, leegyszerűsödött világnak nagy szüksége van arra, hogy a színpadon megteremtődjön egy másfajta emberi létezés képe” – fogalmazott a zenés próbán Kiss Csaba, a darab Jászai Mari-díjas rendezője.

Bianca Imelda Jeremias látványvilága Kovács Adrián zenéjével és Müller Péter Sziámi dalszövegeivel úgy repít vissza bennünket a 18. század végi Franciaországba, hogy közben a jelenben is érvényes módon szólal meg.

A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen 2024. február 23-án mutatja be a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében a darabot, amelyben Kiss Gergely Máté és Wessely Zsófia mellett Horváth Julianna, a Jászai Mari-díjas Majzik Edit, Kiss Anna Gizella és Pálóczi Bence áll majd a színpadra.