A magyar kultúra napja

2024. január 11.

Izgalmas előadásokkal készülünk a magyar kultúra napjára

Izgalmas előadásokkal készülünk a magyar kultúra napjára

2024. január 11.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a költő és nyelvújító Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a magyar Himnusz kéziratát. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak: színházunk aznap este 3 előadással is készül a nagyérdemű számára.

18 órától a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében látható A teljesség felé című táncelőadás. A PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes a húsz éves jubileumát ünnepli ezzel a darabbal, Weöres Sándor azonos című művéből inspirálódva vet fel egy örök aktuális kérdést, ugyanis a világba vetett porszem egzisztenciális nyugtalanságát tárja elénk. A költő szavaival élve: „Valahányszor mentesülni tudsz körülményeidtől: határtalan ragyogásként kibontakozik benned a végleges állapot, melyben azonos az élet és halál. A végső ajándék a mozdulatlan tánc, ízen-túli édesség, amely semmivel sem mérhető.” A Nemes Zsófia által rendezett előadás koreográfiája és izgalmas formanyelve azt a pillanatot közvetíti felénk, amikor megérkezünk önmagunkhoz. Mindezek érzékeltetéséhez az előadás zenéjét a megkapó látványvilág aláfestéseként Gergely Attila, Szirtes Edina Mókus és Nagy Teodóra készítette.

19 órától a Csokonai Teátrum ad helyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásának. A lendületes és sokszínű folklórműsorban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be. A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásban látható lesz a jól ismert csárdás, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes is. A koreográfusok: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Művésze, az előadás rendezője Zsuráfszky Zoltán, a produkcióban pedig közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara.

19:30-tól a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében a Nincstelenek című friss előadásunkat játsszuk. A regény szerzője Borbély Szilárd Debrecen valaha volt egyik legnagyobb írója és költője 2023-ban lenne hatvanéves. A 2024-es év azonban nem a születéséről, hanem a tíz éve bekövetkezett haláláról szól. Erre a kettős évfordulóra készít Botos Bálint rendező színpadi adaptációt. Az eredeti mű atmoszférájához hűen a szabadság kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi; Borbély egy alföldi kis falu földhözragadt valóságát írta meg egy nehéz sorsú család történetén keresztül, feltárva egy sokrétegű, összetett világot. A darabban színpadra lép Mészáros Ibolya / Szép Evelin, Komlódy Márk e.h., Hajdu Imelda, Pál Hunor m.v., Szász Gabriella e.h., Tokai Andrea m.v., Dánielfy Zsolt, Garay Nagy Tamás, Papp István.