Pindroch Csaba olvasó

2023. december 7.

Elkezdődött az Úrhatnám polgár próbafolyamata

Elkezdődött az Úrhatnám polgár próbafolyamata

2023. december 7.

Molière és Lully Úrhatnám polgár című ötfelvonásos balettkomédiáját 1670-ben mutatták be a chambord-i kastélyban. A művet ezúttal Keresztes Attila rendező viszi színpadra, melynek olvasópróbáját a mai napon tartottuk.

„Nagyon szeretem Molière-t. Vannak olyan szerzők, akikkel jó dolog jóban lenni és ő ilyen. Vitriolosan, éles szemmel látta a világot. Határozott véleménye volt és az egész életművére igaz, hogy górcső alá veszi magát az embert.” – mondta a rendező.

Keresztes Attila az Úrhatnám polgár olvasópróbáján / Fotó: Varga Sára Luca

Az Úrhatnám polgár cselekménye humoros életképek sorozatával mutatja be a nagyratörés őrületének forgószelébe ragadt kisembert. Jourdain úr, az átlagos polgár egy tőle idegen értékrend és viselkedésmód elsajátításáért küzd. A vágyott és a valóságos világ közötti űrben tengődő szereplők viselkedésében nem csupán Molière, hanem saját világunk keserű igazságkeresése is visszaköszön.

Keresztes Attila rendezőként vígjátékaiban folyamatosan visszatér azokhoz a kérdésekhez, amelyek Molière műveiben rendszeresen megfogalmazódnak: létezhet-e tartós összhang az emberek között? Mit tesz ezért a művészet és maga a színház? Hogyan működik a konvenciók által vezérelt társadalom, és hogyan helyezi el magát ebben az ember? Az előadás többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a színház sajátos eszközeivel.

Sorbán Csaba és Tolnai Hella / Fotó: Varga Sára Luca

Az előadásban színpadra lép a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen társulatához vendégként érkező Jászai Mari-díjas színművész, Pindroch Csaba, továbbá Varga Klári, Tolnai Hella, Balázs-Bécsi Eszter, Csata Zsolt, Sorbán Csaba, Berkó Boglárka, Mercs János, Kránicz Richárd, Bari István Péter, Csikos Sándor, Vranyecz Artúr, Gelányi Bence. Közreműködik Nagy Kíra és a Lautitia Gyermekkar. A díszletet Fodor Viola, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte.

A bemutatóra 2024. január 26-án a Csokonai Teátrumban kerül sor.