CSIP

2023. október 11.

„Olyan iskolákba szeretnénk eljutni, amelyek nem engedhetik meg maguknak a színházi játék élményét”

„Olyan iskolákba szeretnénk eljutni, amelyek nem engedhetik meg maguknak a színházi játék élményét”

2023. október 11.

Interjú a frissen indult HátTér programról Gemza Melindával, a Csokonai Ifjúsági Program vezetőjével

Hátrányos helyzetű gyerekekhez szeretnétek eljutni a CSIP most meghirdetett HátTér programjával.  Tíz Hajdú-Bihar megyei általános- és középiskolai osztályba térítésmentesen viszitek el egy-egy osztálytermi előadásotokat. Hogyan formálódott ez a program?

Gemza Melinda: Az elmúlt években is igyekeztünk eljutni olyan iskolákba – akár pályázati forrást teremtve, akár külső támogatókat keresve – , amelyek nehezen tudták volna vállalni az osztálytermi előadások költségeit. Idén először nevet adtunk a kezdeményezésnek: ez lett a CSIP HátTér programja, amelynek keretében minden hónapban egy előadást ingyen tudunk eljuttatni azokba az iskolákba, ahol nagy arányban tanulnak hátrányos helyzetű diákok. A Csokonai Nemzeti Színház a társadalmi felelősségvállalás jegyében indítja a programot, vagyis mindez a színház finanszírozásban valósul meg. Az a célunk, hogy olyan iskolákba is el tudjunk jutni, amelyek akár az anyagi körülményeik miatt, akár a földrajzi távolságból adódóan nem tudják megengedni maguknak a színházi játék élményét, vagyis azt sem tehetik meg, hogy meghívjanak egy osztálytermi előadást az iskolájukba és azt sem, hogy eljöjjenek színházba. A felhívást a Csokonai Nemzeti Színház honlapján és social media felületein tesszük közzé, illetve a CSIP levelezőlistájára küldjük ki.

Milyen feltételek mellett jelentkezhetnek az iskolák? Hogyan dönthetik el, hogy a lehetséges pályázók közé tartoznak-e?

Gemza Melinda: A pályázás módja nagyon egyszerű, egy rövid e-mailes bemutatkozást kérünk a CSIP e-mail címére: gemza.melinda@csokonaiszinhaz.hu. Szeretnénk, ha pár sorban írnának az osztályról, az iskoláról és megírnák azt is, hogy milyen előadásra szeretnének pályázni. Tisztában vagyunk azzal, hogy sajnos nagyon sok osztály érzi majd magáénak a lehetőséget, és nem fogunk tudni mindenkihez eljutni, hiszen a színház erőforrásai is végesek, de mindenképp fontosnak tartom, hogy lehetőséget teremtsünk.

– Mára már az új honlapon is megtalálhatók az előadásaitok tartalmi leírásokkal és korosztályos besorolásokkal. Hogyan tájékozódhatnak az iskolák?

G. M.: A Színház honlapján a jobb felül található menüből lehet eljutni a CSIP összes programjához: a pályázathoz az osztálytermi színházi nevelési előadások és a drámaórák közül lehet választani. Ez nagy segítség a pedagógusoknak, hisz jól láthatóak az adott életkorhoz vagy egy általuk érdekesnek tartott témához kapcsolódó programok. A kiválasztott osztályok előre egyeztett időpontokban a saját tantermükben vehetnek majd részt a programon a tanév során.

– Ha beérkeznek a pályázatok, milyen szempontrendszer szerint választotok az iskolák közül?  Mikor tudhatják meg, hogy a nyertesek között vannak?

G. M.: A pályázatokat október 31-ig várjuk a megadott e-mail címre, majd a CSIP csapata fogja kiválasztani azt a tíz osztályt, akik részesülnek a programban.  A pályázatok elbírálása során fontos szempont, hogy milyen arányban vannak az osztályban hátrányos helyzetű tanulók, milyen nehézségekkel küzdenek, illetve iskolánként csak egy osztályt tudunk fogadni. A jelentkezőket november 10-ig értesítjük az eredményről és elkezdjük az időpont egyeztetéseket.