csokonai olvaso32

2023. október 2.

Megtartottuk a Dorottya olvasópróbáját

Megtartottuk a Dorottya olvasópróbáját

2023. október 2.

Frivol farsang, közös örömjáték lesz a Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából készülő, novemberben bemutatandó Dorottya a Csokonai Nemzeti Színházban. „Különös találkozás, igazi örömjáték Csokonai farsangi komédiájának színrevitele, hisz az egész társulat szerepel benne” – mondta a darab olvasópróbáján a rendező, művészeti vezető Szabó K. István.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem véletlenül nem szerepel túl gyakran a Dorottya a magyar színházak repertoárján: nyelvezete bár gyönyörű, de nehézkes, és a szöveg párbeszédes átirata nélkül  nehéz lenne színpadra állítani. Ezért kérték fel a versezet átírására Verebes Ernő drámaírót, dramaturgot, aki számos helyen megőrizte ugyan Csokonai 1799-ben született eredeti versezetét, de egy friss, mai, szellemes szöveggé alakította, ami a szerzőt követve tele van élcelődéssel, vaskos humorral, frivol részletekkel és élettel teli figurákkal.

Az alkotók dinamikus, forrongó színpadi képet álmodtak meg, amit ideálisan kiegészít majd a díszlet, a látvány. Verebes Ernő az átirat elkészítésével kapcsolatban vegyes benyomásokról beszélt: „Az első gondolatom a kihívás volt, a második a rémületé, hogy hogyan lehet színpadi adaptációt készíteni Csokonai szövegéből, a harmadik pedig a lubickolásé. Újra olvasva nagyon megszerettem ezt a versezetet, így nagyon izgalmas kaland volt belemerülni úgy, hogy egy jellemekkel tarkított történetet alakítsak ki. Életre kelteni azokat a figurákat, akik a versezetben csupán leíródtak. Ezt az újra gondolt darabot Szabó K. Istvánnal egy négytételes szimfóniaként fogtam fel, aminek igyekeztem az ívét is megadni. Nagyon nagy élmény volt és hálás vagyok a fölkérésért, hogy a munka részese lehettem.”

A produkció különlegessége, hogy az idősödő Dorottyát Bakota Árpád színművész játssza. A Dorottya bemutatója november 17-én lesz.

Galéria