idetlen-idokig-original-180743-1024×683

2023. augusztus 24.

Nem kell tovább várnunk az Idétlen időkig című előadásra

Nem kell tovább várnunk az Idétlen időkig című előadásra

2023. augusztus 24.

Bár minden jegy hamar elkelt, betegség miatt sajnos nem tudta bemutatni a június 10-ére meghirdetett Idételen időkig című vígjátékát a Móricz Zsigmond Színház a Színházi Olimpia keretében megrendezett Országos Színházi Találkozón Debrecenben. A nyíregyházi teátrum és a Csokonai Színház sikeres egyeztetésének eredményeképp szeptember 6-án érkezik a produkció a Csokonai Fórumba, hogy a Latinovits teremben élhessük át a Mormota-nap déjà vu érzését, amikor minden nap újra és újra ugyanolyan, de egyszercsak beköszönt a szerelem. 

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek komoly kultusszal bíró filmvígjátékára, melyet azóta is előszeretettel sugároz minden TV csatorna? A Móricz Zsigmond Színház igazi különlegességgel szolgált a közönségnek, mikor Magyarországon elsőként tűzte műsorára a népszerű filmvígjáték sokszoros díjnyertes, a tengeren túl óriási sikert aratott, friss Broadway-musical változatát.

A történet főhőse, Phil, a híres televíziós meteorológus egy amerikai kisvárosból kénytelen tudósítani a helyi népszokás: a Mormota-nap eseményéről. Az életunt és cinikus alaknak nincs ínyére a feladat, alig várja, hogy megszabaduljon az idealista vidéki lakosoktól és hazatérhessen. Egy váratlan hóvihar azonban útját állja, így kénytelen még egy éjszakát tölteni az utálatos helyen. Másnap reggel viszont ugyanarra a napra ébred, ami már egyszer véget ért. És újra, és újra. Minden reggel ugyanaz a dal csendül fel a hotelszoba rádiójából, és már megint: Mormota-nap van…!!! Időhurokba került, amiből sehogy sem tud szabadulni…

Phil története érzékenyen és szórakoztatóan rajzolja meg egy jellemfejlődés ívét; egy keserű, végtelenül önző személyiség útját az őszinte szerelem, és az odaadó figyelmesség felé. 

A színházi kritika elismerően írt a nyíregyházi darabról: „A nézőtéri oldódásnak nem csupán a gumiarcú, neurotikus – bónuszként: énekelni is tudó – komikus zsánerét tökéletesen hozó Gulácsi Tamás az oka, hanem az is, hogy az abszurd vígjáték derűsebb kicsengést kapott, és az alapművekből hiányzó drámaisággal töltötték meg. Személyiségfejlődéssel tették hitelesebbé a férfi főszereplő, Phil karakterét, önreflexióval erősítették meg a női főszereplőt, Ritát. Arra is ügyeltek, hogy a meglehetősen nagy számú közreműködői gárda ne csupán tömeget képezve, staffázsként legyen a színpadon: a színpadi kisváros lakói egyénített sztorit és arcot kaptak, amihez jelentős mértékben járult hozzá Barta Viktória karakteres koreográfiája.”

A musical első előadása 2016. július 15-én volt az Old Vic Theatre-ben.