ujhelyi_kinga_p28_1977 karácsonyán születtem egy szilágysági kis faluban, Sarmaságon. A nagyváradi óvónő- tanítónőképzőben érettségiztem, gyakoroltam is e szakmát két éven keresztül, miközben a Partiumi Keresztyén Egyetem angol tanárképző szakára jártam, újságnál voltam kultúra rovatszerkesztő, verset mondtam, flamencót énekeltem a Guadalquivir együttesben. 2003-ban diplomáztam a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia színész szakán, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem angol tanárképző szakán. Ugyanabban az évben szerződtem a veszprémi Petőfi Színházhoz, majd 2006-ban a debreceni Csokonai Színházhoz, melynek jelenleg is tagja vagyok. Jól beszélem az angol, a román nyelvet, kevésbé jól a francia nyelvet.
Pályafutásom során sok szép feladatot kaptam, prózait és zenéset egyaránt, színpadon és filmben. Zeneszerzőként és dalszövegíróként is kipróbálhattam magam a Csokonai Színházban. Bízom a csapatmunkában, a színházunkban és a debreceni közönségben.

Születési idő, hely:
1977. december 25., Sarmaság

Végzettség:
Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem (2003)

Pályájának korábbi állomásai:
2002‒2003 Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Ede Társulata, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Ariel Underground Színház társulata
2003‒2005 Veszprémi Petőfi Színház
2006 óta a Csokonai Színház tagja

Díjai:
Mensáros-díj (2007)
Jászai Mari-díj (2015)

Jelenlegi munkái:
Presser Gábor-Sztevanovity Dusán: A padlás – Kölyök
Menchell-Black-Wildhorn: Bonnie & Clyde – Emma Parker / Cumie Barrow
William Shakespeare: Lear – Bolond
Federico García Lorca: Yerma – Yerma