A VIII. debreceni DESZKA Fesztivál

A VIII. debreceni DESZKA Fesztivál

a kortárs magyar dráma seregszemléje

Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Csokonai Színház a „DESZKÁT” 2014. március 21. és 29. között. A fesztiválra mindig az előző év legjobb, legizgalmasabb vagy legtanulságosabb kortárs magyar dráma előadásait hívjuk meg a magyar nyelvterület színházaiból. A DESZKA nemzetközi kitekintést is nyújt: kortárs magyar szerzők művei szólalnak meg idegen nyelven magas színvonalú külföldi előadásokban. A DESZKA nem verseny: nincs zsűri, nincsenek díjak. Fontosabbnak tartjuk a fesztivál műhely jellegét, hogy hiteles és továbbgondolható képet nyerjünk a kortárs drámaírás helyzetéről, irányzatairól. A szakmai programban hagyományainkhoz híven felolvasó színházi előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket, író-rendező-néző találkozókat, nemzetközi workshopokat, kiállításokat tervezünk.

Az idei DESZKA központi gondolata: a nem-emberi színpadi megjelenítésének kortárs lehetőségei. Ennek jegyében kerül figyelmünk előterébe a bábjátszás, azon belül is a modern bábjáték atyja, a debreceni születésű Blattner Géza munkásságának bemutatása.

A fentiek okán meghívott számos bábelőadás pedig a korábbiakhoz képest egészen új program-profilt is teremt: a nyolcadik DESZKÁN örömmel alapítjuk meg a kortárs magyar szerzők gyerekeknek szánt darabjaiból válogató GÖRDESZKA szekciót.

Debrecen színházszerető közönsége számára minden évben a DESZKA Fesztivál a fő alkalom, amikor otthoni kedvencei mellett kiváló fővárosi vagy más vidéki, illetve határon túli városokban játszó színházművészekkel találkozhat. Ezúttal sem lesz másként!