csok-3

2023. augusztus 28.

Évadhirdető sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új vezetősége

Évadhirdető sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új vezetősége

2023. augusztus 28.

Évadhirdető sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új vezetősége

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztató keretében köszöntötte Debrecen város kulturális alpolgármestere, Puskás István a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új vezetőit, Mátyássy Szabolcs igazgatót, Szabó K. István művészeti vezetőt és Nemes Zsófiát, az újonnan alakuló tánctagozat vezetőjét. Az eseményen, amelyen ismertették a 2023/24-es évad bemutatóit is, részt vett Sándor Szabolcs, aki zenei vezetőként dolgozik majd a cívisváros színházában, valamint Kesselyák Gergely karmester, operarendező és Keresztes Attila rendező. 

„Ugyanaz a közös büszkeség tölt el minket debrecenieket, mint amikor közadakozásból 1865-ben megépült a cívisváros színháza, hisz olyan infrastrukturális kultúrafejlesztés végére értünk, amely nemcsak hazai, hanem regionális szinten is mértékadó – fogalmazott Puskás István. Az egy éve átadott Csokonai Fórum és a szeptember közepén avatandó Csokonai Teátrum révén minden adott, hogy olyan népszínház születhessen Debrecenben, ami erősen fordul a helyiek felé, de nemzetközi kitekintésre is számíthat. 

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen új igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az új vezetőség legfőbb célja a többtagozatos, négy játszóhelyes, szabadtéri színpaddal rendelkező intézményt a hazai, régiós és nemzetközi kulturális térképen is kiemelt helyre emelni, a helyi hagyományok tiszteletben tartásával, de az újítás szellemében. „A prózai, tánc- és operatagozat együttes jelenléte nélkülözhetetlen egy nemzeti besorolású teátrum esetében, így – lépcsőzetes építkezéssel – elengedhetetlen a három tagozat létrehozása rögtön a szeptemberi indulást követően” – mondta el. Szót ejtett arról is, hogy a pályázatírás megkezdése előtt kérte fel Szabó K. Istvánt, hogy művészeti vezetőként csatlakozzon hozzá, mivel az a színházi esztétika, amelyet a rendező munkáiban képvisel, közel áll ahhoz, amelyet Debrecenben szeretne megvalósítani. Hangsúlyozta, hogy csak olyat ígértek a pályázatukban, amit be tudnak tartani, megfogalmaztak nagy vállalásokat is, de ezeket meg is fogják tudni valósítani. 

Szabó K. István a színház idei szlogenjének ismertetését követően – „Költözzünk vissza egymásba!”  – beszélt a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen 2023/24-es évadáról, amelynek során összesen 16 premiert tartanak a négy játszóhelyen. Hozzátette azt is, léptékváltás, ami Debrecenben történik, hisz az infrastrukturális fejlesztésekkel a Csokonai Nemzeti Színház Magyarország legnagyobb színháza lesz. „Merészebb, erősebb és művészi léptékben is nagyon komoly változást hozunk” – tette hozzá.

Európai színvonalú zenei színház megteremtésében gondolkodik Sándor Szabolcs karnagy, a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen frissen kinevezett zenei vezetője. „Debrecen az ország második legnagyobb városa, épp ezért nagy csillag kell legyen Magyarország zenei térképén” – mondta. Sándor Szabolcshoz csatlakozva Kesselyák Gergely karmester, operarendező, aki Puccini Bohémélet című operáját vezényli majd megerősítette, fontos, hogy az Operaházon kívül is legyen operaélet. „Amíg a vidéki operajátszás nincs rendben, addig az Operaház sem lehet” – hangsúlyozta. 

A PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttesnek négy saját bemutatója lesz. Az idén 20 éves társulat vezetője, Nemes Zsófia elmondta köszöntőjében, hogy hálás a város és a művészeti vezetés nyitottságáért, és művészeivel arra fog törekedni, hogy a következő években a kortárs tánc szerves részévé váljon Debrecen kulturális életének. A Csokonai Teátrum első premierje Giacomo Puccinitől a Bohémélet lesz, amelyhez Szikora János érkezik a társulathoz rendezőként. 

Fotók: Kovács Milán

 

 

A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen bemutatói a 2023/24-es évadban: 

Csokonai Teátrum 

Giacomo Puccini: Bohémélet (rendező: Szikora János)
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya (rendező: Szabó K. István)
J. B. Molière – J. B. Lully: Úrhatnám polgár (rendező: Keresztes Attila)
F. M. Dosztojevszkij: Ördögök (rendező: Dejan Projkovski)

Csokonai Fórum
Latinovits Terem 

Lewis Carroll – Mikó Csaba: Alice Csodaországban (rendező: Bereczki Csilla)
Astor Piazzolla: María de Buenos Aires (rendező: András Lóránt)
Euripidész – J.P. Sartre – Illyés Gyula: A trójai nők (rendező: Szabó K. István)

Csokonai Fórum
Kóti Árpád Terem

Visky András: A test történetei (III-IV) (rendező: Visky Andrej)
Borbély Szilárd: Nincstelenek (rendező: Botos Bálint)
Kiss Csaba: Veszedelmes viszonyok (rendező: Kiss Csaba)
Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál (rendező: Árkosi Árpád)

PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes 

Blue men …és fehér (koreográfus: Nemes Zsófia)
Agapé (koreográfus: Nemes Zsófia)
Da Vinci mosolya (koreográfus: Nemes Zsófia)
A teljesség felé (koreográfus: Nemes Zsófia)

CSIP Program

Tasnádi István: Cyber Cyrano (rendező: Tasnádi-Sáhy Péter)

Simor Ottó terem

Zenés kabaré, stand up comedy 

Meghívott bérletes operaelőadások

Maurice Ravel: Pásztoróra / A gyermek és a varázslatok (rendező: Tompa Gábor)
Petőfi Sándor – Kovács Adrián – Bereczki Ágota: A helység kalapácsa (rendező: Zakariás Zalán)

Galéria