Forte Társulat – Szkéné: Apró, véres balladák

Forte Társulat – Szkéné: Apró, véres balladák

Forte Társulat – Szkéné: Apró, véres balladák

Forte Társulat – Szkéné: Apró, véres balladák

Információk


Időtartam: 1 óra 15 perc, szünet nélkül

Játszóhely: Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

Korosztály: 14+

Műsoron


május 12.

Bérletszünet

A XV. DESZKA FESZTIVÁL részeként bemutatjuk:

Forte Társulat – Szkéné: Apró, véres balladák – Ady Endre novellái nyomán színpadra alkalmazta Földeáki Nóra és Horváth Csaba

fizikai színház egy részben

Ady Endre novellái a köztudatban mindmáig nem foglalják el azt a helyet, amely őket nemcsak szerzőjük, hanem önértékük révén is megilletné. Az inkább anekdotikus elbeszélésekhez szokott olvasóközönség annak idején nem vette észre bennük a lélekrajz tragikus mélységét, az éles megfigyelésekből fakadó belső történeteket, és a szerző egyénien színes, markáns, nagy kifejező erejű prózai stílusát. Ady költészetéből a ballada tulajdonságai jöttek át a novelláiba. Ott váltak formákat megalapozó tényezőkké. Esztétikai hatásukat a nyelvi tömörítés elszánt indulata teszi. Jellemző rájuk az elbeszélő próza határait is áttörő mese-tömörítés, olyan szűkszavúság, amely mégsem kelt hiányt. Horváth Csaba és a Forte Társulat ezt a szűksavúságot bontja ki és ábrázolja saját színházi nyelvén keresztül. Gesztusokkal, mozdulatokkal emeli ki Ady humorát és éleslátását, lelki mélységeit, és a korra jellemző társadalmi és szociográfiai sajátosságokat. Ady ezen írásaiból szinte egész fiatalkorát rekonstruálni lehetne, különösen gyermekkorát és az iskolai éveit. Kora Magyarországának morális válsága is érzékenyen tükröződik a novelláiban. Önmaga tudatosan vallotta: „Hiszek abban, hogy az igazi zene, az igazi dal onnan száll, ahol már a halál a birtokos úr.”

Az előadás Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott cimbalomművészének zenéjére épül. A színészek játéka és az élő zenei jelenlét a kortárs színház nyelvén kelti életre Ady Endre, a nagyközönség számára ismeretlen és sok titkot rejtő novelláit.

Szereposztás

Fehér László

Földeáki Nóra

Krisztik Csaba

Pallag Márton

Rudolf Szonja

Widder Kristóf

Szerző

Ady Endre

Rendező

Horváth Csaba

Dramaturg

Földeáki Nóra

Jelmez

Benedek Mari

Zene

Lukács Miklós

TRAILER

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.