Pass Andrea: Finálé

Pass Andrea: Finálé

tudatipari végjáték

„Volt egyszer, mert olyan is volt, hogy az ember úgy élte meg önmagát, mint egy vibráló csillagot, iparkodva pislákolt sokadmagával a sötétségben. És volt egyszer, mert olyan is volt, hogy az ember úgy ölte meg önmagát, hogy észre sem vette. Annyi történt, hogy nem akart többé sokadmagával pislákolni, ezért fogta az égalját, fenekét feketébe mártotta, majd egyetlen fénylő csillagként, magára szegezte a mélyből bámészkodó tekintetet. De a sötétre mázolt többi csillag is egyetlen akart lenni, tehát hígítóval jól megmosakodott, feketére festette az égalját, és magára irányította a bamba tekintetet. Így esett, hogy az a rengeteg csillag egyre közelebb ért a földhöz. A világló pontok ettől fogva árván neonlottak, a bambák szakadatlan felfelé kápráztak, még akkor is, amikor az ég szinte rájuk zuhant, és csak egy ökörnyál tartotta meg a fák felett. A madarak megszédültek, a halakban bent rekedt a buborék, a végtelen pedig, akár az aszfalt, síri csendben megkövült.”

 

Történetünk pixelei, a legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása és tanítványa, a kilenc éves Pál Berci rejtélyes halála köré szerveződnek. A mozaikokat olykor különös, máskor középszerű közszereplők tologatják kedvük szerint, miközben könyörtelenül peregnek az idő TikTok másodpercei, megalkotva az örök jelen szédületét. A Sodrás utcai általános iskola titkát szereplőink netnárcizmusa, valamint ürüléke keni össze. A valóság, mint egy százlábú eliszkol az ego vakító fénye elől, repedésbe bújik, csak éjszaka merészkedik elő, hogy átsétáljon az alvó arcokon. Szereplőink álmaiban még felsejlik valami a múltból, egy Nirvana-dal, egy Rembrandt-festmény, amit reggel egy frissítés könnyedén kitöröl. Kollektív tudatkimerülésben ébrednek, önként jelentkezve a felejtés Fináléjába, hogy eljátszhassák a bukott angyalok műsorát.

 

Külön köszönet a koreográfiában nyújtott segítségért Katona Gábornak. A látványt inspirálták Oneothrix egyes videói. A darabban megjelennek Mark Fishernek a Kapitalista realizmus című könyvéből kölcsönzött fogalmai. Fordítók: Tillmann Ármin, Zemlényi-Kovács Barnabás.

Pass Andrea: Finálé

Információk


Időtartam: 1 óra 50 perc szünet nélkül

Játszóhely: Csokonai Fórum, Kóti Árpád Terem

Előadásfotók

Fotók: Máthé András

Próbafotók

Fotók: Varga Sára Luca

Szereposztás

szereplő

Gelányi Imre m. v.


szereplő

Herczeg Tamás


szereplőszereplő

Réti Adrienn m. v.


szereplőszereplő

Vilmányi Benett m. v.


Díszlet- és jelmeztervező

Tihanyi Ildi


videó

Bartha Máté


zene

Bartha Márk


dramaturg

Garai Judit


súgó

Lezó Ádám


rendezőasszisztens

Homonna Nóra / Benedek Tímea


ügyelő

Nagy Fruzsina


rendező

Pass Andrea

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.