Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

Információk


Időtartam: 155 perc egy szünettel

Játszóhely: Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

Műsoron


április 23.


április 24.

A Kasimir és Karoline keletkezésekor – 1932-ben – még valóban csak az év bizonyos szakaszaira, és csak pár napra, jelen esetben a dráma idejére és helyére, az Oktoberfestre koncentrálódott az a mértéktelen étel- és italfogyasztás, a testi élvezeteknek az az mindenféle erkölcsi gát nélküli hajszolása, amely mára mindennapossá vált. Így Botos Bálint rendezése a maga merkantilizált, minden szakralitásától megfosztott vásári forgatagával az Ödön von Horváth drámája ábrázolta konfliktusokat a mai fogyasztói társadalmunk elembertelenítő, a másikat semmibe vevő, mérhetetlenül önző jellegével aktualizálja. Ezért érezzük félelmetesen és hátborzongatóan mainak a két címszereplő szerelmi bonyodalmát is, amelynek kibontakozásában a gazdasági indíttatás – Kasimir elvesztett egzisztenciája – fájdalmasan döntővé válik. És emiatt érezzük korunk viszonyaira nézve meglehetősen áthallásosnak „az ember a körülményei függvénye”, „az emberek egyáltalán nem lennének rosszak, ha jól menne a soruk”, „az érzelemmentes emberek sokkal könnyebben élnek” horváth-i mondatokat is.

 

Ám hogy mindezen a szentenciák ellenére vagy épp ezek mellett érvényben maradhat-e a dráma mottójául szánt „S örökkön él a szerelem” kitétel, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata vendégelőadásából kiderül.

Rendező: Botos Bálint

Szereposztás

Kasimir

Szabó János Szilárd

Karoline

Keresztes Ágnes

Rauch

Diószegi Attila

Speer

Nagy Orbán

Kikiáltó

Bodea Gál Tibor

Schürzinger

Gaál Gyula

Szemes Franz

Orbán Zsolt

Szemes Franz Ernája

Budizsa Evelyn

Elli

Laczkó Tekla

Maria

Bándi Johanna

Johann

Erdei Máté

Juanita

László Zita

Mentős

Frumen Gergő

Orvos

Poszet Nándor

Díszlettervező

Golicza Előd

Jelmeztervező

Jeli Luca Sára

Dramaturg

Sándor Júlia

Zene

Bakk-Dávid László

Rendező

Botos Bálint

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.