Sándor Júlia-Mikó Csaba-Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Sándor Júlia-Mikó Csaba-Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Sándor Júlia-Mikó Csaba-Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Sándor Júlia-Mikó Csaba-Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Információk


Játszóhely: Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán Terem

Műsoron


május 08.


május 08.


május 09.

Gárdonyi Géza bérlet

május 09.

csodás felnövéstörténet

Bemutató: 2024. március 7.
Latinovits Zoltán terem, Csokonai Fórum

A megjelenése, 1865 óta az egész világon rendkívül népszerű mesekönyvet, Lewis Carroll Alice Csodaországban-ját — mivel számtalan asszociációra ad lehetőséget —  mind filmen, mind pedig színpadon sokszor feldolgozták már. A főszereplővel ebben a történetben megeső csodák — hiszen Alice egy álomvilágban barangol — mélylélektani elemzésre is alkalmasak, egy kislány nagylánnyá, kamasszá érésének folyamataként is értelmezhetők. A Fehér nyúllal való találkozása — ha innen nézzük — szimbolikus: mintha az állat az Alice szervezetében bekövetkező biológiai-pszichés érést jelképezné, amelyen minden gyereknek — a nyulat követve — végig kell mennie.

Bereczki Csilla rendezésében azonban nem, vagy nem elsősorban a testi változásokon: a furcsa szerek „bevétele” utáni naggyá vagy kicsinnyé zsugorodáson, hanem egy kamaszlány lelkében végbemenő transzformáción van a hangsúly. Alice abban az életkorban van, amikor már nem riad vissza az élménykereséstől, kíváncsi a világra. Csakhogy még nem ismeri ki magát a körülötte történő eseményekben, így az a kollégium, ahová ebben az adaptációban bekerül, Csodaország furcsaságait képezi le számára. Ahol, mivel még nincs tisztában önmagával sem, az őt körülvevők viselkedése is ezt az életkorára jellemző bizonytalanságot tükrözi vissza számára. Az előadás — Sándor Júlia-Mikó Csaba átiratát felhasználva — épp ezért a mű világának ezt a mágikus – hallucinatórikus jellegét kihasználva világít rá a hol rengeteg önbizalmat adó, hol minden önértékelést aláásó kamaszodás „buktatóira”.

Rendező: Bereczki Csilla

Bemutattuk az Alice Csodaországban című előadásunkat

Fotók: Éder Vera

Olvasópróba

Fotók: Varga Sára Luca

Szereposztás

Spuri

Nagy Norbert m.v.

Öcsi

Komlódy Márk e.h.

Udvaroncok, alattvalók (diákok)

ügyelő

Steuer Tibor

súgó

Lezó Ádám

rendezőasszisztens

Ozoroczki Erika

zeneszerző

Zságer-Varga Ákos

jelmeztervező

Lisztopád Krisztina

Díszlettervező

Fodor Viola

VETÍTÉSTERVEZŐ

Kehi Richárd

MOZGÁS

Nagy Norbert m.v.

rendező

Bereczki Csilla

Vegyen jegyet online az előadásokra!

A Csokonai Nemzeti Színház előadásaira jegyek a színház jegypénztáraiban vagy a jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon kaphatóak.

Biztonságos jegyvásárlás online, a Jegymester.hu felületén.