2024. október 8.

Szabó Magda-díjat kapott Csikos Sándor, a Nemzet Színésze

Szabó Magda-díjat kapott Csikos Sándor, a Nemzet Színésze

2024. október 8.

Csikos Sándor, Kossuth-díjas színművészünk is átvehette hétfőn este a Szabó Magda-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Második alkalommal adták át a Tasi Géza által 2023-ban alapított elismerést, melyet a Nemzet Színésze mellett Bereményi Géza író érdemelt ki. Az irodalmi díjat minden évben olyan művészeknek adják, akik munkásságukkal hozzájárultak Szabó Magda életművének életben tartásához.

A jogörökös, Tasi Géza elmondta, Szabó Magdának a színészet legalább annyira fontos volt, mint az irodalom, így jött az ötlet, hogy az irodalmi díjban egy író mellett egy színművész is részesülhessen. „Úgy érzem, ezzel tartoztam Magdának” – hangsúlyozta Tasi Géza.

Bereményi Géza elsősorban mint magánember emlékszik vissza Szabó Magdára, aki többször is vendégül látta az írót a lakásában. Az éjszakába nyúló beszélgetések egy bensőséges, bizalmi kapcsolatot eredményeztek;

„Én arra emlékszem, hogy az ő életében én vendég voltam. Nem író, nem rendező, nem kolléga vagy ilyesmi, hanem Magda és Géza voltunk mi együtt” – idézi fel barátságukat Bereményi.

Csikos Sándor – bár az ő ismeretségük nyúlik vissza a legrégebbre Szabó Magdával – nem került olyan közeli kapcsolatba az írónővel, mint Bereményi Géza. Állítása szerint nem lehetett olyan könnyen az író barátjává válni, kevesen részesülhettek ebben a megtiszteltetésben. Ennek ellenére, idézi fel Csikos, ők is sokat beszélgettek, nemcsak Magda színházi darabjairól, hanem mindenről, ami csak szóba került.

„Hihetetlenül okos volt és tájékozott; a darabjait szerette mindig maga felolvasni. Magyarázatot is adott hozzá nagyon élvezetesen, sok iróniával. Az irónia jellemző volt rá. Utána pedig elmondta, hogy melyik szereplővel mi a célja, és ha odafigyelt az ember, akkor már tudta, hogy körülbelül hogyan kellene azt eljátszani.”

Forrás: Kultúra.hu

Fotók: Hegyi Júlia Lily / Kultúra.hu