2024. október 8.

Horváth Illés: a társulat elképesztően profi és lelkiismeretes, senki nem spórolt, mindenki oda tette magát

Horváth Illés: a társulat elképesztően profi és lelkiismeretes, senki nem spórolt, mindenki oda tette magát

2024. október 8.

Pénteken mutatjuk be Michael Frayn: Függöny fel! című bohózatát. Az előadás rendezője, Horváth Illés először dolgozik a Csokonai Nemzeti Színházban. A főpróbahéten a közös munkáról, a tapasztalatairól is kérdeztük.

Michael Frayn világsikerű vígjátéka kicsit színház a színházban. Hogyan ajánlanád azoknak, akik még nem hallottak a színdarabról?

Egy fergeteges vígjátékról beszélünk, tehát aki szeret nevetni – és szerintem sokan vannak ilyenek -, nekik mindenképpen ajánlom, ez egy nagyon mozgalmas, nagyon látványos és nagyon különleges teljesítményt nyújtó előadás a színészek részéről. Két felvonásban, két részben játsszuk, és amit a csapat benne produkál, az az artisztikus, energikus munka szerintem mindenkit magával ragad. Egy igazi nagy társulati teljesítmény, legjobb oldalukról mutatkoznak meg. Különlegessége a darabnak, hogy a színházról, egy színi társulatról szól, ilyen értelemben a nézőnek van lehetősége egy kicsit a kulisszák mögé is bepillantani, ami egy specifikum, egy érdekesség. Ez rólunk szól, hogy hogyan dolgozunk, milyen problémákkal küzdünk, milyen nehézségeink vannak, milyenek vagyunk, mi fáj, mi nem, tehát a színházról szól ízig-vérig.

Színházat játszani a színpadon – jól hangzik, de megvalósítani bizonyára embert próbáló lehet?

Az alaptörténet szerint a színészek egy színdarabot próbálnak, aztán a második felvonásban már játék közben látjuk őket a színfalak mögött. Egy teljes felvonást hátulról nézünk végig. Érdekes dolog volt megkülönböztetni, hogy hogyan játszanak a színészeink, amikor a szerepüket játsszák mint színészek és hogyan, amikor azt játsszák, hogy ők színészek. Van benne egy stílusváltás, ami nagyon érdekes. Ezek vígjátéki helyzetek, szélsőséges, karikírozott szituációk, de nagyon szórakoztatóak és akkor jó, ha az alapérzelme, az igazsága megvan a dolognak. Ha van egy magja, ami tényleg abból építkezik, amilyenek vagyunk.

Eddig még nem dolgoztál Debrecenben, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél?

Nem ismertem a csapatot, csak pár embert, de volt egy jó érzésem a munkafolyamat elején és arról tudok beszámolni, hogy most is jó kedvem van. Elképesztő munka van mögöttünk, a társulat elképesztően profi és lelkiismeretes. Senki nem spórolt, mindenki oda tette magát.

Michael Frayn: Függöny fel! előadás premierje október 11-én pénteken este lesz 19 órától a Csokonai Teátrum nagyszínpadán.

Részletes színlap és jegyek itt érhetők el: https://csokonaiszinhaz.hu/eloadasok/michael-frayn-fuggony-fel/

Olvasópróba

Fotók: Tóháti Szilvia Klaudia