2024. szeptember 16.

Tim Robbins és társulata Debrecenben

Tim Robbins és társulata Debrecenben

2024. szeptember 16.

Megérkezett Debrecenbe és elkezdte a próbákat az Oscar-díjas Tim Robbins és társulata, a The Actors’ Gang a Csokonai Nemzeti Színházban. A hollywoodi színművész a covid-járvány idején írt TOPSY TURVY (Ramazuri) című színdarabját szeptember 18-án és szeptember 19-én mutatják be a Csokonai Teátrumban.

Tim Robbins és 24 tagú társulata a hétvégén érkezett Debrecenbe, hogy bemutassa a színművész által írt és rendezett előadást, amelynek témája a pandémia időszakához kapcsolódik. A történet egy kórusról szól, melynek tagjai a pandémia megfékezésére bevezetett korlátozások miatt nem találkozhatnak. A kórus kettészakad. Van, aki továbbra is személyesen (titokban) próbálna, más viszont szabálykövető szeretne maradni. A színmű „valós” szála mellett megjelenik egy metaforikus is, görög istenek megjelenésével.

Tim Robbins a Csokonai Teátrumban tartott szeptember 16-i sajtótájékoztatón azt mondta: mindig nagy örül annak, ha a politika fontosnak tartja a kultúrát. Ezért volt rá nagy hatással a néhány éve teljes egészében felújított színházépület.

„A színháznak lehetősége van felemelni az embereket, motiválni tudja őket, hogy jobb állampolgárok legyenek, és képes arra, hogy inspirálja a jövő generációt. Egyetlen pillanat a színházban képes befolyással lenni egy egész életre” – fogalmazott Tim Robbins.

A tájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a város a járvány idején döntött és hajtott végre komoly kulturális beruházást, a Teátrum épületének felújítását.

„Kit mire inspirál a covid? Minket arra, hogy kulturális fejlesztéseket hajtsunk végre, a TOPSY TURVY című színdarabot pedig a covid okozta nehézségek ihlették. Így kapcsolódik össze Debrecenben a téma és a helyszín” – mondta a polgármester.

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója pedig arról beszélt, hogy alig másfél hónapjuk volt arra, hogy a vendégjátékot megszervezzék, de városi és színházi összefogás eredményeként minden készen áll arra, hogy a The Actors’ Gang bemutassa az Oscar-díjas színész színdarabját.

Tim Robbins Debrecenben

Fotók: Tóháti Szilvia Klaudia