2024. augusztus 2.

Tim Robbins és társulata a Csokonai Teátrumban

Tim Robbins és társulata a Csokonai Teátrumban

2024. augusztus 2.

Oscar- és Golden Globe-díjas színész látogat társulatával a Csokonai Nemzeti Színházba. Tim Robbins és a The Actors’ Gang két estén át vendégszerepel a Topsy Turvy (Ramazuri) című előadásukkal a Csokonai Teátrumban – jelentette be sajtótájékoztatón Dr. Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Dr. Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója.

Tim Robbins negyvenhárom évvel ezelőtt, 1981-ben alapította meg Los Angeles-ben a The Actors’ Gang társulatot. Állandó játszóhelyük az amerikai város Culver City negyedében van, de a világ számos pontján vendégszerepeltek már. Művészeti vezetőjük, számos előadásuk írója, rendezője és zeneszerzője Tim Robbins.

Tim Robbins-t számtalan Hollywood-i alkotásban láthattuk, például a Remény rabjai (1994) című filmben Morgan Freeman-nel együtt vagy a Titokzatos folyó (2003) címűben, amelyben alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, valamint Golden Globe-díjat kapott. Emellett két másik filmért, A játékos (1993) és a Rövidre vágva (1994) című filmben játszott szerepéért nyert el Golden Globe-díjat. A Ments meg, Uram című filmben pedig rendezőként kapott Oscar-díj jelölést.

Tim Robbins a Topsy Turvy színművet a pandémia alatt írta, az ihlette. A történet egy kórusról szól, melynek tagjai a pandémia megfékezésére bevezetett korlátozások miatt nem találkozhatnak. A kórus kettészakad, van, aki továbbra is személyesen (titokban) próbálna, más viszont szabálykövető szeretne maradni. A színmű „valós” szála mellett megjelenik egy metaforikus is görög istenek megjelenésével. A színdarab nyelvezete humoros, de mély mondanivalót hordoz. A darab 1 óra 45 perc szünet nélkül, amit magyarul feliratozunk. Bár maga Tim Robbins nem szerepel a darabban, az előadást követően lehetőség nyílik egy színpadi beszélgetésre, melynek keretében a nézők kérdéseket tehetnek fel neki.

Tim Robbins, Oscar-díjas színész a sajtótájékoztatóra küldött videóüzenetében úgy fogalmazott: nagyon várja ő és a társulat a találkozást Debrecenben.

– Nagyon várjuk, hogy megosszuk veletek a történetet, hogy egy légtérben lehessünk közösséget vállalva veletek, megteremtve a párbeszéd lehetőségét, megbeszélni mindent, ami fontos ezekben a nehéz időkben – mondta Tim Robbins.

Az előadást Magyarországon csak Debrecenben mutatják be, 2024. szeptember 18-án és 19-én a Csokonai Teátrumban angol nyelven, magyar felirattal. Az előadás után pedig mindkét nap beszélgetésre invitálja a nézőket Tim Robbins, ahol kérdéseket tehetnek fel számára a színdarabról, művészetről, kultúráról. A Topsy Turvy című előadásra már vásárolhatók jegyek online és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen jegypénztáraiban.