Zenei utazás identitásunk gyökereihez

Igazi koncertkülönlegesség érkezik szeptember 28-án színházunk nagyszínpadára. A Fonó Zenekar az Atyai Ág című produkciót hozza el a debreceni közönség számára. A rendhagyó produkció a Kodály Zoltán Emlékév alkalmából született és a Pesti Vigadó Dísztermében, rögtön a teltházas bemutató után ováció fogadta.

A produkció különlegessége, hogy a Fonó Zenekar olyan balkár, nogaj, baskír és kumuk vendégművészekkel együtt lép színpadra, akikkel a zenekar énekes-zenésze, Agócs Gergely keleti gyűjtőútjai során találkozott. A keleti hagyományőrző énekesekkel és hangszeres adatközlőkkel a zenekar egy olyan színpadi előadást hozott létre, melynek keretében bemutatják a magyar népzene és e kipcsak török népek zenefolklórja közötti párhuzamokat.

Agócs Gergelyt (ének, tárogató, magyar duda, furulyák, koboz) Kodály Zoltán iránymutatása indította keleti gyűjtőútjára. Kodály Zoltán a magyar népdalok rokonságát cseremisz, nogaj, csuvas, tatár és baskír dallampárhuzamok mentén egyértelműen a nagy eurázsiai füves pusztán, illetve az azt övező területek ugor és türk népeinek népzenéjében állapította meg, s a Magyarság a zenében című, 1939-ben írt alapvető fontosságú tanulmányát e szavakkal fejezte be: „Egyik kezünket még a nogáj-tatár, a votják, cseremisz fogja, másikat Bach és Palestrina. Össze tudjuk-e fogni e távoli világokat? Tudunk-e Európa és Ázsia kultúrája közt nem ide-oda hányódó komp lenni, hanem híd, s talán mindkettővel összefüggő szárazföld? Feladatnak elég volna újabb ezer évre.”

A Fonó zenekar az Atyai Ág című produkciójával e híd szerep betöltésére törekszik. A zenetörténeti és etnográfiai szempontból is kiemelkedő újdonságot hozó előadás olyan élményt ígér, mely a zenén keresztül visz közelebb identitásunk gyökereihez.

Az előadás időpontja és helyszíne: 2019. szeptember 28., 19:30., Csokonai Színház, Nagyszínpad.

Fellépő művészek:

A Fonó Zenekar:
Navratil Andrea – ének
Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, furulyák, koboz
Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra
Pál István „Szalonna” – hegedű
D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon
Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom
Kürtösi Zsolt – bőgő

A produkció vendégművészei:
Bolatov Mahmúd – ének, agacskomuz
Halilova Kuszum – ének
(Kumukok, Helli Aul, Karabudahkent rajon, Dagesztán)

Szultanbekov Arszlanbek – ének, dombra
Szatirov Iszlam – ének, dombra
(Nogajok, Alakay Aul, Nogaj rajon, Karacsáj-Cserkesz Köztársaság)

Taulula Együttes – ének, férfikar (7 személy)
(Balkárok, Kaskhatau, Cserek rajon, Kabard-Balkár Köztársaság)

Atangulov Azat – ének, kuraj
Abubakirova Xenife – ének, doromb
(Baskírok, Boranbaj, Bajmak rajon, Baskortosztán)