A Shakespeare-időgép negyedik állomása: Vízkereszt, vagy bánom is én

A londoni West End egyik legfelkapottabb, kultikus előadásával folytatjuk Shakespeare-időgép sorozatunkat. Január 12-én a Vízkereszt, vagy bánom is című produkciót tekinthetik meg – felvételről, angol nyelven, magyar felirattal – Tim Carroll rendezésében.

 

vk2Az angol reneszánsz vígjátékainak történetvezetése különös színezetet kap Shakespeare Vízkeresztjében. A bonyodalom alapjaként szolgáló identitásváltás, és az ebből fakadó félreértések gyakoriak ugyan a kor komikus hagyományában, a Vízkeresztben azonban nem csak nevét és jelmezét cseréli le a főhős, Viola, hanem nemi identitását is. Férfiruhát ölt, és elszegődik Orsino herceghez szolgálni, aki pedig őt kéri meg, hogy nyerje meg számára a fivérét gyászoló, és a világtól elzárkózott Olívia szívét. Ráadásul a Globe társulata ezúttal nemcsak a zene, valamint a jelmezek és díszletek tekintetében törekedett Shakespeare korának minél pontosabb újraalkotására, hanem a szerepek kiosztásában is, hiszen, akárcsak az angol reneszánsz idejében, a mostani Vízkereszt női szerepeit is férfiak játsszák. Nem is akárhogy. Nem véletlenül vált Tim Carroll rendezése (személyesen is emlékezhetünk rá, ő rendezte hét évvel ezelőtt Debrecenben a Szöktetés a szerájból című Mozart-operát!) a londoni West End legfelkapottabb, már-már kultikus előadásává. Gondoljanak bele, milyen mulatságos lehet, amikor egy nagyszerű angol férfiszínész olyan nőt alakít, aki férfinak öltözik, hogy egy másik nő szívét elnyerje… De inkább ne sokat gondolkodjanak, jöjjenek el, és lássák saját szemükkel a megszokott kiváló kép- és hangminőségben, miként válik Tim Carroll rendezésében William Shakespeare veszteségről és viszonzatlanságról mesélő keserédes komédiája a szerelem igazi ünnepévé!

A felvétel 2012-ben készült a londoni Shakespeare’s Globe színházban.

színházi közvetítés felvételről,
a londoni Shakespeare’s Globe színházból,
magyar felirattal

William Shakespeare
VÍZKERESZT, VAGY BÁNOM IS ÉN
(Twelfth Night or what you will)

Rendező: Tim Carroll
Díszlet- és jelmeztervező: Jenny Tiramani
Zeneszerző: Claire van Kampen
Szereplők: Samuel Barnett, Liam Brennan, Paul Chahidi, John Paul Connolly, Ian Drysdale, Johnny Flynn, Stephen Fry, James Garnon, Peter Hamilton Dyer, Colin Hurley, Roger Lloyd Pack, Mark Rylance, Jethro Skinner and Ben Thompson.

Vetítési idő: 190 perc (15 perces szünettel)

A magyar felirat Nádasdy Ádám műfordítását veszi alapul.

A mozgóképet Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazza, a British Council támogatásával.

Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpad 2014. január 12. vasárnap 17 óra

Fotógaléria

Videógaléria