Vastaps és ováció a Miskolci Operafesztiválon

Vastaps és ováció a Miskolci Operafesztiválon

(Forrás: http://www.kodalyfilharmonia.hu)

Szép sikerrel, jó visszhangokkal szerepelt a BartókPlusz Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus is.

 

Bár a kortárs opera még mindig nem vonz telt házakat, mégis szűnni nem akaró vastaps és ováció fogadta június 18-án Vajda János: Don Perlimplin és Don Cristobal című egyfelvonásos operáit, amelyeknek ősbemutatóját tartották az operafesztiválon.

Vajda Federico Garcia Lorca művei alapján írott egyfelvonásosait a debreceni Csokonai Színház társulata Keszég László rendezésében állította színpadra. Az előadásban a Kodály Filharmonikusok működtek közre.

Vajda János ősbemutatón a Kodály Filharmonikusok - Fotók: Éder Vera - Miskolci Nemzetközi Operafesztivál
Vajda János ősbemutatón a Kodály Filharmonikusok – Fotók: Éder Vera – Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

 

Vajda János a bemutató előtt elmondta, azért látott fantáziát a két Lorca-darabban, mert mindkettő ugyanarról az élethelyzetről beszél, csak teljesen különböző módon, az egyik egy tragikus, a másik pedig egy komikus történet. Mindkettő az idősödő férfi és a fiatal lány románcát taglalja ebben a kétféle vetületben. A szerző szerint a zene elsősorban az érzelmek kifejezésére alkalmas, de a ráció és az emóció egyensúlyát meg kell teremteni. Vajda János eddigi operáiban is azért nyúlt gyakran irodalmi remekművekhez, mert szerinte ezek már kiállták az idő próbáját, és nem kell alapvetően “belenyúlni” az anyagba. Ugyanakkor kifejtette azt is, hogy a szerzőnek a librettóban nem árt “lebutítani” az irodalmilag jól megírt történeteket, mert azok így a zenével egészülhetnek ki új művé, a zene teheti árnyalttá és gazdaggá ezeket az alkotásokat ebben a másik műfajban. Vajda János elmondta azt is, nagy szerepe van a munkásságában a vokális zenének, és szeret operát is írni, mert a szöveget ő fontosnak tartja, szerinte a szöveg már eleve ad egy határozott irányt a zenei megformálásnak.

A cikk folytatását itt olvashatja