Terhes állapotok

(Forrás: https://www.haon.hu/) SZD 2019. 10. 08.

Ha olvasóink idén csupán egy drámát terveznek megnézni a Csokonai Színházban, a Yerma legyen az.

A Csokonai Színház idei évadának első drámája, a Yerma nemrég a női alkotókat, női főszereplőket fókuszba állító III. MagdaFeszt közönsége előtt debütált a Víg Kamaraszínház színpadán. Anca Bradu román rendező a 2014-ben bemutatott Antigonéban dolgozott már együtt a debreceni teátrum társulatával, a címszerepben mindkét darabban Újhelyi Kingát láthattuk. A darabot Federico García Lorca írta 1934-ben, Németh László fordítását Adorján Beáta dolgozta át.

Kopott célvonal, kopott időkben

Yerma és Juan (Takács Dániel) két éve házasok. Mivel nincs gyermekük, környezetük pletykálni kezd. A falubéliek a szájukra veszik Yermát és kiközösítik őt. A főhős szeretne gyereket, de a próbálkozások mind kudarcba fulladnak. Telnek az évek, és Yerma egyre kétségbeesettebben vágyik az anyaságra. A nő mind kevésbé foglalkozik a kirekesztő külvilággal, megszállottan hajszolja célját, egyre kevesebbet törődve férjével és annak intelmeivel. A becsület azonban nemcsak Juan, hanem Yerma számára is a legfőbb érték, mely mindent felülír.

PA031561
Fotó: Molnár Péter

Van az az erkölcs…

Abban a korszakban, melyben a történet játszódik, a becsület élet-halál ura, mely ellentmondást nem tűrő kontrollszóként tereli vissza Yermát önnön magányába minden olyan élet adta helyzetben, amikor léphetne: gyermekkori szerelme, Victor (Janka Barnabás) felé vagy csak egyszerűen ki a tisztességet dedikáló, otthonnak nevezett fogház kőfalai mögül. 2019-ben talán nem tűnik életszerűnek a Lorca által gyakran bemutatott kisközösségi dogmák és ezáltal a köztisztelet prioritása.

Bradu érzékletesen kísér el bennünket abba a nyomasztó, spanyol falusi közegbe, mely inkubátorként védelmezi lakóit, de a nagyot álmodók számára már sem levegőt, sem teret nem nyújt a túléléshez. S hogy mi az az örök érvényű üzenet, amely a darabban a morális fennköltséggel szembemegy, s így úthengerként tapossa el a remény ki-kipattanó rügyeit? Ha kifordul magából a félelemből fenntartott becsület látszata, életveszélyessé válhat.

A cikk folytatását itt olvashatja.