Tánc is lesz a MagdaFeszten: megnézhetjük a titán történetét

(Forrás: http://www.dehir.hu/) 2017. 10. 02.

Debrecen – Ellopta a tüzet az istenektől, nagy árat fizet ezért Prométheusz, akiről Katona Gábor álmodott táncjátékot színpadra.

Intim térben, egymagában táncolja el Prométheusz, a titán történetét Turós-Máté Kinga a MagdaFeszt vendégelőadásában. Ki is valójában Prométheusz? Hős? Isten? Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől, és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas minden nap a májából lakmározik. A Prométheuszról című táncszínházi produkció megálmodója a Csokonai Színház koreográfusa, Katona Gábor. Debreceni próbái közben kérdeztük.

Prométheuszról….
Turós-Máté Kinga

Dehir.hu: Koreográfusa és rendezője is az előadásnak. Hogyan került a TMK Alkalmi Társulás produkciójába?

Katona Gábor: A TMK Alkalmi Társulás alapító tagja Turós-Máté Kinga rövid ideig kollégám volt a Közép-Európa Táncszínházban. Őt a gyerekvállalás, a család Veszprém mellé szólította, kiszakította abból a közegből, s nemrég, pár éve került olyan helyzetbe, hogy felmerült benne a visszatérés gondolata, a vágy, hogy újra megmutathassa magát táncosnőként. A darabok mindenféle anyagi finanszírozás nélkül készülnek ott, Veszprémben. Tavasszal hívott fel, hogy nincs-e kedvem csinálni rá egy szóló előadást.

Dehir.hu: Már megvolt a téma?

katona_gabor_07_ret_kicsi
Katona Gábor

Katona Gábor: Még nem tudtam, hogy mire építsünk, de elővettem a régi jegyzeteimet és két, már létrejött előadás tűnt a legjobb alapnak. Az egyik a Nulla celsius címet viselte, amit még magamra írtam 2006-ban, és először az volt az elképzelésem, hogy azt adaptálom Kingára, illetve annak az intim, zárt térhasználatát emelem át az új előadásba. Később eszembe jutott egy tervben maradt kamaraelőadás, amelyben a Prométheusz témakört jártuk volna körbe, maximum két szereplővel: egy táncossal és egy színésszel. Kamaraelőadás ebből nem lett, viszont 2009-ben csináltam egy nagyszínpadi Prométheusz-előadást a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház prózai társulatával. Nyolc színész és egy táncos volt a színpadon, Prométheusz történetének sokszínűségét és sokoldalúságát vizsgáltuk rengeteg irodalmi vonatkozással. Ezek az irodalmi cölöpök adták akkor az alapot.

Dehir.hu: Hogyan formálódott a két említett előadásból az a Prométheuszról című projekt, amelyet most a MagdaFesztre hoznak?

Katona Gábor: A Nulla celsius térhasználatát és a Prométheusz mondakört kezdtük el boncolgatni a nyáron. Ez indította el a munkát. Bennem is alakult a Prométheuszról kialakított kép. Ki is ő? Áruló? Hős? Bosszúálló? Sértődött? Áldozat? 33 éven át minden nap? Az emberek viszonozták a nagylelkűségét azért, mert a tűz birtoklásával megkapták magát a tudást? A mesterségeket, a jóslást, a gyógyítást. A felső hatalommal való szembenállása is egy érdekes vonulat. Itt mutatkozik meg a lázadó Prométheusz. A Kingával való munkában viszont nem a főhős sokszínűségére helyeztük a hangsúlyt, hanem inkább az érdekelt, hogy a történet főszereplői ̶ nevezzük így őket ̶ hogyan jeleníthetők meg egyetlen táncossal. A különböző tételek elválasztásához verbalitás is kapcsolódik, mert úgy éreztem, hogy az előadás követhetőségéhez szükséges egy, a tánctól eltérő eszköz. Kafkának van egy nagyon tömör novellája, Kinga ezt szétbontva meséli el. Alkalmas is a szöveg arra, hogy megtörjük.

Dehir.hu: Könnyen adta magát a Prométheusz- történet, hogy koreográfusként és rendezőként dolgozzon vele?

Katona Gábor: Nagyon fontos volt az előadó, Kinga személye. Hogy olyasmi történjen vele a színpadon, ami neki való, ami belőle jön. Az előadást lekottáztam az első mozdulattól az utolsóig, de amikor már távolabbról néztem, láttam, milyen nehéz feladat, hogy egyszál maga fenntartsa az érdeklődést, hogy egy pillanatra sem lehet üresjárata,amikor nem tudja, hogy azzal mit képvisel. Ezt a néző rögtön érezné, hisz minden szempár az egyedüli táncosra szegeződik az előadás elejétől a végéig. Ez nagyon nehéz feladat, és egyáltalán nem kíméltem Kingát. A szerepkörökhöz kapcsolódó gesztusok dinamikáját, lágyságát, törtségét, a másságát uralnia kell.

Dehir.hu: Mi számít ilyenkor inkább a táncos szakmai háttértudása vagy a személyisége? Vagy nem lehet különválasztani?

Katona Gábor: Nem lehet, főleg ilyen tapasztalattal a háta mögött. A fiatal táncos lehet, hogy nem is tudja, hogy mit csinál, van egy ösztönös habitusa és abból építkezik, nem biztos, hogy tudatosan.

Dehir.hu: Próbált aktualizálni a darabban?

Katona Gábor: Nem. A zenei montázs is archaizál helyenként, a rekonstruált antik görög zenétől a mai, 21. századi, már-már disszonáns elektronikus zenéig minden van benne. Nagyon sokféle olvasata lesz a nézők között. Akik látták, mindannyian másként meséltek róla. Ezt akartam.