Rómeó és Júlia a vásznon

 Shakespeare-időgép című sorozatunk keretében ezúttal kivételesen nem a hónap első vasárnapján, hanem május 18-án lesz látható a Globe színházbeli előadás felvétele. Ebben a hónapban Shakespeare legismertebb darabját, a Rómeó és Júliát láthatják mindazok, akik vasárnap délutáni kikapcsolódásra vágynak.

Színházi közvetítés felvételről, a londoni Shakespeare’s Globe színházból, eredeti angol nyelven magyar felirattal.

Csokonai Nemzeti Színház nagyszínpad 2014. május 18. vasárnap 17 óra

plakatromeo„Rómeó: Álmodtam valamit.
Mercutio: Én is!
Rómeó: Te mit?
Mercutio: Hogy aki álmodik, az hazudik.
Rómeó: Ha tagadja, hogy mind valóra válhat!
Mercutio: Ó, akkor Máb királynő járt ma nálad!
A bába-tündér, aki álmainkat
segít világra hozni! Oly picurka,
mint vésett kő a bíró gyűrüsujján;
pöttöm parányok húzzák kocsiját
az alvó ember orrának hegyén.
A hintaja egy üres mogyoró,
mit mókus vésett, kukac bácsi fúrt:
ők gyártják régtől a tündérkocsit.
A küllők: szitakötők lábai,
a kocsitető: néhány szöcskeszárny,
a gyeplő finom pókháló-fonat,
a kantár vízbe mártott holdsugár,
az ostor ökörnyál, nyele tücsökcsont.”
részlet a műből Nádasdy Ádám fordításában

William Shakespeare neve hallatán a színházrajongók többsége rögtön a Rómeó és Júliára, minden idők legolvasottabb, leghíresebb és talán legtöbbször játszott darabjára gondol. A fiatal, hittel teli szerelmesek és gyűlölködő szüleik intrikával átszőtt, tragédiába torkolló története 1597-es megjelenése óta semmit sem vesztett aktualitásából és erejéből.

A két régóta rivalizáló nemes család forró vérű fiataljai közt támadt utcai verekedés előzi meg Rómeó és Júlia megismerkedését. Az első látásra megszülető szerelemnek azonban sem ez a körülmény nem állhatja útját, sem az, hogy Júliát már egy másik nemes ifjúval jegyezték el. De kibírja-e a két fiatal friss szerelme családjaik nem szűnő viszálykodását? Halállal lakol, aki ismét megtöri a békét. Júlia unokatestvérét, Tybaltot mégsem tartja vissza sem rábeszélés, sem fenyegetés az újabb erőszakos merénylettől. Rómeó és Júlia ragaszkodnak egymáshoz és a szerelmükhöz. Semmi sem akadályozhatja meg, hogy összeházasodjanak. Amikor azonban újabb utcai vérontásra kerül sor, az ifjú pár magára marad, és kétségbeesetten keres kiutat a jó szándékú Lőrinc barátnál.

Rómeó és Júlia Születése óta rendkívül aktív életet él a darab − gyakorlatilag minden valamire való színtársulat előadta már a saját változatát. Éppen ezért jelent a szokásosnál nagyobb kihívást egy színpadi rendezőnek, hogy a hagyományok megőrzése mellett, megfelelő arányérzékkel képes legyen újdonságot is csempészni Shakespeare klasszikusába. A rendező legnagyobb segítsége ezúttal a fantasztikus szereplőgárda. Adetomiwa Edun, a fiatal, fekete bőrű színész lényegül át Rómeóvá. Friss, életrevaló, pimasz, és vibrál a szerelemtől. A hitelesen és ügyesen megoldott harci jelenetekben is bátor és erőteljes. Ám a rendező titkos fegyvere mégsem ő, hanem Ellie Kendrick színésznő, aki színpadon ebben az előadásban szerepelt először. Neki köszönhetően Júliáról tényleg el lehet hinni, hogy épp most tölti be a tizennegyedik életévét, s még az is hiteles, ahogy gyermeki örömmel ugrik a dadája nyakába, amikor megtudja, hogy Rómeó feleségül veszi.

A szerző négyszázötvenedik születésnapján rendezett beszélgetésen Nádasdy Ádám, aki a darab legfrissebb műfordítását készítette (az ő szövegváltozatát használja mozgóképi feliratozásunk is) a darab cselekményét egy osztálykiránduláshoz hasonlította. Mindenki nyugodtan ül a buszon, amikor a sofőr egyszerre csak rosszul lesz, ráborul a kormányra, és ezt követően már nem lehet mit tenni, semmi sem úgy történik, ahogy akarjuk, az irányítás kicsúszik a kezünkből, s következik a beláthatatlan végű száguldás. Hasonló érzéseket kelt a nézőben a Globe előadása is, melynek pörgő tempója mindenkit lenyűgöz − hozzáértőt és laikust egyaránt.

William Shakespeare
Rómeó és Júlia

Szereplők
Adetomiwa Edun, Ellie Kendrick, Philip Cumbus, Penny Layden, Rawiri Paratene, Holly Atkins, Jack Farthing, Miranda Foster, James Lailey, Ukweli Roach, Ian Redford, Michael O’Hagan, Tom Stuart, Fergal McElherron, Graham Vick, Andrew Vincent

Zenei vezető
William Lyons

Rendező
Dominic Dromgoole

 

Vetítési idő: 171 perc (15 perces szünet)

A magyar felirat Nádasdy Ádám műfordítását veszi alapul.

A mozgóképet Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazza, a British Council támogatásával.

Fotógaléria

Videógaléria