Ritkán játszott opera a Csokonai színpadán

(Forrás: https://szinhaz.org/) 2019. 02. 03.

Ritkán játszott operát állít színpadra a Csokonai Színház február 8-án. Rossini vígoperáját, az Ory grófját az abszurd és a mese oldaláról közelíti meg a rendező, Somogyi Szilárd. Rossini szórakoztatóan élvezetes, játékos, könnyed – és közben mesél az emberről. A vágyakról, a kapcsolatokról. Aki hagyományos vígoperát vár, azt meglepetések özöne érheti. A librettista és a zeneszerző féktelen jókedvében egy varázslatos, átöltözéses, különleges helyszínekben gazdag, szélsőségesen érdekes világot ábrázol.

“Ez egy édes-kedves történet, ami a reálvilágban nem állja meg a helyét, mert kicsit elemelt és szürreális, vagyis minden belefér. Az biztos, hogy sokat fognak a nézők nevetni.  Mindenképpen az abszurd és a mese felé szeretném fordítani az előadást és kiemelni azokat a pillanatokat, amikor a játék titokban nagyon súlyossá komorodik, hogy lássuk, milyen veszélyeknek vagyunk kitéve, ha pusztán az ösztöneinkre hagyatkozunk”- ajánlja a darabot a rendező.

Ory grófja próbafotók

Az Ory grófja azért szerepel ritkán a zenés színházak repertoárján, mert nagyon nehéz feladat az énekeseknek. A vígopera címszerepét szerepkettőzésben két nagyszerű fiatal énekes-tehetség, Hanczár György és Varga Donát énekli, míg Adèle grófnő szerepében Brassói-Jőrös Andreát láthatja majd a közönség.

“Az Ory grófja az operairodalom egyik legnehezebb tenorszerepe” – mondta egybehangzóan Hanczár György és Varga Donát. “Van egy fach az operairodalmon belül, amit Rossini-tenornak is neveznek. A Rossini-tenornak nagyon fényesnek, rugalmasnak és teherbírónak kell lennie. Hatalmas állókészséget igényel” – fejtegette Hanczár György a szerep énektechnikai nehézségeit.  Varga Donát Rossini-áriákat már korábban is énekelt, a teljes szerepet most énekli először. “Ha megvan az énekesnek az ehhez a szerephez szükséges regisztere, akkor – bár valóban nagy energiákat kell bevetni, hogy tökéletesen énekeljen – mégis, a szólamának könnyedsége, játékossága, virtuozitása támogatja a karakter megformálásában. Ory grófját énekelni egy jó lehetőség, hogy megmutassa az ember, mire képes” – mondta el.

Ory grófja próbafotók

A debreceni előadás egyik különlegessége, hogy az eredetileg francia nyelven íródott darab magyar nyelven fog megszólalni. A másik különlegesség a darab rendezői felfogásában rejlik. “Nagyon kreatív és mai produkció lesz a debreceni, azt értve ez alatt, hogy olyan előadás, amivel a következő generáció operaközönségét is be tudjuk csalogatni a színházba” – beszélt a készületekről Hanczár György.

Az Ory grófja bemutatója február 8-án lesz a Csokonai Színház nagyszínpadán.

A próbafotókat Máthé András készítette.