Nyissuk meg a gyerekek képzeletét…

Pesty-Nagy Kati gondolatai az előadásról

pnkA mai világot uraló erőteljes médiakultúra, a videójátékok és a kérészéletű sztárok világával erősen ellentétes az, amit a Bors nénivel adni szeretnék a gyerekeknek. Legfontosabb feladatomnak azt éreztem, mikor olvastam Nemes Nagy Ágnes verseit, hogy kinyithassam a gyerekek szemét arra, hogy máshogyan is láthatunk, megmutathassam, hogy a képzeletünk sokkal szabadabb és nagyszerűbb dolog annál, amit a televízió ránk kényszerít, csak mernünk kell használni. A gyerekeket eltompítja a különböző képernyőkön keresztül látott világ, ott nincs szükség a gondolataikra, a fantáziájukra ahhoz, hogy a látottakat befogadják. Itt ez másképp van.

Ha gyerekekkel találkozom, arra törekszem, hogy olyan tevékenységekbe merüljünk bele, ahol a fantáziájuk szárnyalhat. Építünk, bábszínházat játszunk, vagy épp sárkányölő királyfivá változunk. Ugyanezt szeretném elérni ezzel az előadással. Legyünk bátrak, és merjünk belépni ebbe a titkos világba, ahol minden egy kicsit más, mint a hétköznapokban.

Nemes Nagy Ágnes gyermekverseiben ugyanúgy, mint a felnőtteknek szóló költeményeiben felfedezhető a mélység, a kutatás, a finom érzékiség. Versei nem gügyögő versikék, hanem mély tartalommal rendelkező szövegek, melyeken finom csipkeszerűen tűnik át a gyerekek tisztelete. Ezek a szövegek azok, amelyek az előadás gerincét alkotják, és segítik azt a törekvésemet, hogy a darab igazi családi élményt nyújtson úgy a legkisebbeknek, mint a legnagyobbaknak. A szülők, nagyszülők számára is maradandó élményt jelent majd az előadás, hiszen Bors néni generációkon átívelő üzenete napjainkban is teljes aktualitással bír. A darab Nemes Nagy Ágnes verseit fűzi össze kerek egésszé melyből zenével, tánccal, vetítésekkel megfűszerezett összművészeti produkció kerekedik ki, ahol jól szórakozunk, mégis örök érvényű tanításokat kapunk.

bors_logo_kicsi

Az Újhelyi Kinga és Dargó Gergő által komponált zene méltó kísérőként visszhangozza a versek sokszínűségét, megerősíti a versekből sugárzó örömöt. A zene által felvállalt sokféleség tűnik fel a táncbetétekben is, ahol a néptánctól indulva, a szvingen keresztül egészen a vaudeville-i musicaleket megidéző világig jutunk el Váradi Viktória és Sándor Dávid koreográfusi munkájának eredményeképpen. A grafika és vetítésgrafika Wichmann Ákos keze munkája, aki papíron teremtette meg az általam Bors néni köré képzelt világot.

Így építettünk fel, egycsapatként, a színészekkel együttműködve a táncon, a zenén, a rajzokon, a verseken keresztül egy képzeletbeli, titokzatos világot, melynek szálai összeérnek, és összeszövik a részeket. A darab a próbafolyamat alatt minden résztvevő számára ÜGY lett, a szó legnemesebb értelmében, ügy, ahol azért dolgozunk, hogy megnyithassuk a gyerekek (és a felnőttek) szívét.

(lejegyezte: Gemza Melinda)