A Színházi Dramaturgok Céhének egész évadon átívelő rendezvénye a Nyílt Fórum, mely immáron 35 éve legfőbb szakmai bázisa a kortárs magyar drámának. A színházi szakmába szerteágazóan beágyazódott dramaturgok ennek a rendezvénysorozatnak a keretein belül adnak terepet frissen felfedezett, úgyszólván ismeretlen szerzőknek csakúgy, mint már publikált íróknak, hogy darabjaikról egy-egy workshop formájában hozzáértő vélemények fogalmazódhassanak meg, valamint a felolvasószínházi formában megtapasztalhassák műveik drámai erejét.

A Nyílt Fórum szakmai programjai zártkörűek, az alkalomról készült felvételek színházunk Facebook-oldalán megtekinthetők.

Nyílt Fórum 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 26.

Bognár Péter: Az én Bakonyom

Bognár PéterAz idő – köztudott – körkörös szerkezetű, így hát nincs semmi meglepő abban, ha valaki a neki alárendeltek alárendeltjeként születik újra. A helyzetet ugyanakkor nehezíti valamelyest, ha a Bakony ölel körül minket, és célunk az ősmagyar sertés vérvonalának tisztázása.

A szerzőről

Bognár Péternek eddig négy kötete jelent meg, és egy drámáját mutatta be a budapesti Katona József Színház.

Fotó: Sin Olivér

 

 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 25.

Dóka Péter: Öltánc

Dóka Péter
Dóka Péter

Egy sztriptíztáncosnő és egy nyugdíjas bácsi románca a koronavírus idején, amikor bezárnak az éjszakai klubok, és egy öltánc halálos merénylet is lehet. Nem különbözhet jobban két ember, mint ez a szeretetre és saját lakásra vágyó lány, meg ez a festett bajszú férfi, aki egész életében ipari hűtőkkel kereskedett, és cipődobozokba gyűjtötte az emlékeit. Történet a pesti éjszaka és a covid-depresszió mélyéről.

A szerzőről

Dóka Péter 1974-ben született Budapesten. Számos gyerek- és ifjúsági könyv (A kék hajú lány, Lila királylány, Az ellopott zsiráf) szerzője, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője. Körbe K című darabját a Lakmusz Csoport vitte színre 2012-ben. Sajtkirály című gyerekdarabjáért 2017-ben Csukás István-díjat kapott. 2020-ban Polimax című drámájával a Nyílt Fórum egyik szerzője volt.

Fotó: Mau Palantír

 

 

 

 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 27.

Lesi Zoltán: Magasugrás

Lesi Zoltán
Lesi Zoltán

A Magasugrás című darab szereplői nők, férfiak és főleg azok, akik egyik sem, az interszexuálisok. Marcell, egy sportújságíró és anyja történetébe egyre erősebben szövődnek be Dora Ratjen és más interszexuális atléták élete. Marcellt valamilyen rejtélyes módon be is perelik. Ratjenről, a magasugrónőről pedig kiderül hogy interszexuális, és akarata ellenére férfivé kell válnia valamint nem maradhat tovább magasugró. A cselekmény ideje egyszerre játszódik a mában és az 1930-as években.

 

A szerzőről

Lesi Zoltánnak három verseskönyve és egy mesekönyve jelent meg. Németnyelvű verseket és novellákat fordít és egy irodalmi csereprogramot szervez osztrák és magyar szerzők között. Ösztöndíjai: Akademie Schloss Solitude ösztöndíj (2017), V4 Villa Decius ösztöndíj (2018). A Magasugrás verseskötetének osztrák kiadása 2020-ban megkapta a Legszebb Osztrák Könyv díját.

 

Fotó: Oláh Gergely Máté

 

 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 26.

Maros András: Redőny

Maros András
Maros András

Évának sikerül kiházasodnia a faluból, de még hogy! Egy vállalkozóhoz, Attilához megy hozzá. Megszületik a gyerekük, Ricsi. Először egy vidéki nagyvárosba, aztán Budapestre költözik a család. Éva azonban képtelen az „áloméletre”. Egymást követik az alkalmazkodással járó nehézségek, és a férje elhallgatott titkai is a felszínre kerülnek – az anyja „segítsége” pedig csak ront a helyzeten. Egyre halmozódó problémáival egyedül marad, hamarosan az egész világ ellenséggé válik, a túlerő ellen vívott magányos harcban rosszabbnál rosszabb döntéseket hoz… Mi lehet a vége ennek a lelki lejtmenetnek?

A szerzőről

Maros András (1971) író, drámaíró. Kilenc prózakötetén kívül több száz irodalmi publikációja jelent meg folyóiratokban, heti- és napilapokban. Drámáiból országszerte születtek előadások – ezek közül néhány a Nyílt Fórum programból nőtte ki magát. Legutóbbi színpadi írása az Elég erős c. „karanténdráma” volt, amelyből Szenteczki Zita készített zoom-filmet.

Fotó: Krasznai Zoltán

 

 

 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 25.

O. Horváth Sári: Hitler Abbát énekel

O. Horváth Sári
O. Horváth Sári

A dráma a nők történelmi bűnrészességét vizsgálja a Harmadik Birodalom idején és annak hatásait, következményeit napjainkra, napjainkban. Középpontjában a Hitler és Himmler által kifejlesztett “Adj egy gyermeket a Führernek!” program és egy Lebensborn-otthon mindennapjai állnak. A cselekmény három sík összefonódásából jön létre, melyben megjelenik többek között Adolf Hitler, Angela Merkel vagy éppen az Abba egyik énekesnője, Anni-Frid Lyngstad.

A szerzőről

Horváth Sári színházrendező szakon végzett Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt.

 

fotó: Szirtes Edina

 

 

Helyszín: Debreceni Művelődési Központ
Időpont: 2021. május 27.

Szilágyi Eszter Anna: ELDGJÁ 

Szilágyi Eszter Anna
Szilágyi Eszter Anna

egy librettó

„Önmagát kereste egy nő Izlandon félszáz emberrel anélkül, hogy tudta volna, ő az eltűnt személy, aki után csapatostul kutat.”

Segíthet-e a támogató tekintet, a kereső aktivitás, az embertársi kötelességtudat, a világ legvégén, a tűzhányó kanyon saját felelősségre vállalt meglátogatása idején.

Most nem beszélve a spontán közösséget atomjaira szétvető úgynevezett egyéni szemléletmódról, okoskodás bajnokairól, felelősséghárító diskurzusokról, átkeretező és ítélkező szócsövekről.

Egyéni problémáról. Mit vesz ki a Buszsofőr, mit vesz ki az Idegenvezetőnő a nagy kosárból.

Az átöltözés. Az átöltözés rituálisan.

Mit vesz le, mit vesz föl.

A nő az elején garbóban síkabátban a többiekkel betódul a frissítőpontra…

A szerzőről

Magamról?
Drámai diskurzusokat írok.